|
sinòpsis |
Les aventures de Sebastien de Ullóa, Lady Abigail Garrett Irene i Phoebe Smith 35 anys després dels esdeveniments explicats a New Amsterdam |
biografia de Elizabeth Bear |
Sarah Bear Elizabeth Wishnevsky va néixer a Hartford, Connecticut, el mateix dia que en Bilbo i en Frodo Baggins però un any diferent (1971). Va estudiar Anglés i Antropologia a la Universitat de Connecticut però no va acabar els estudis. Ha treballat com a escriptora tècnica, mossa de quadra, periodista i altres feines diverses. Tot i haver venut alguns relats a revistes de poca tirada durant la dècada dels 90 no va començar a escriure de manera seriosa fins al 2001. Des d'aleshores ha publicat moltes novel·les i històries curtes.
La seva primera novel·la (Hammered, 2005) va donar inici a la trilogia de Jenny Casey (tot i que, de fet, és una novel·la llarga dividida en tres volums), que també inclou Scardown (2005) i Worldwired (2005). Seguidament va publicar dos novel·les independentes (Undertow i Carnival), els primers dos volums de la seva sèrie de fantasia Promethean Age, encara en curs (Blood & Iron, i Whiskey & Water), i una col·lecció d'històries curtes (The Chains that You Refuse, 2006). Al 2005 va guanyar el Campbell Award a Millor Escriptor Novell. Altres llibres que ha escrit inclou la sèrie de novel·les breus de New Amsterdam, encara en curs, i la trilogia de The Jacob's Ladder, amb 3 novel·les publicades (Dust, Chill i Grail).
Malauradamente, tot indica que no hi ha cap llibre seu traduït al castellà… no us dic ja al català. |
|
|
No hi ha enllaços per a aquest llibre |
opinió |
New Amsterdam va ser una de les lectures que més plaer em va proporcionar l’any passat. Sense renunciar del tot a la tradició pulp el recull de novel·letes amb les aventures del longeu vampir Sebastien de Ullóa, la Bruixa Detectiu Abbygail Garrett, la novel·lista Phoebe Smith i el malaguanyat Jack Priest tenia un nivell d’escriptura i de realisme molt superior a la norma en la literatura de gènere. Quan d’un llibre es diu que és una “petita joia” es parla exactament de novel·letes com aquesta.
Seven for a Secret és la continuació de New Amsterdam, reprenent la història dels nostres vells coneguts 35 anys després del desenllaç de la primera. Aquesta vegada se’ns explica una única història ambientada a un Londres ocupat per l’imperi Prussià, a un 1938 en el que la 2na Guerra Mundial l’ha guanyat Prússia (Alemanya mai va existir) i el Canceller Prussià té tractes amb les forces de la foscor. En aquest context, l’atípica família torna a Londres per complir la darrera voluntat de l’Abbygail, ja anciana: acabar la seva vida al Londres que la va veure néixer. El que se suposa que havia de ser un temps de calma i tranquilitat per llepar les ferides i assumir la futura mort de l’Abbygail es complica quan en Sebastian descobreix el que sembla un plà del Canceller per a estendre la seva crueltat per la resta del món.
De nou, l’Elizabeth Bear demostra que és una prosista de primera línea i explica una història rica, complexa i totalment desprovista de palla què, em sembla, supera fins i tot els millors moments de New Amsterdam. Els personatges són atractius i molt ben dibuixats (amb la possible excepció de Phoebe Smith) i de debò que sembla que hagin de sortir de la pàgina. És una novel·la extremadament breu i què tot i tancar un arc argumental en deixa un altre, enormement prometedor, tot just inagurat. Crec que el següent llibre a la sèrie (The White City) tornar a fer un salt enrera i explica esdeveniments que succeeixen entre les novel·letes que composen New Amsterdam, així que haurem d’esperar per veure com progressa la història! Crec que la història no serà llarga i no tinc cap dubte de que valdrà la pena. De moment, anem per The White City.
Un llibret superlatiu, ideal per a reconcil·liar-se amb la idea del vampir “bo”.
P.S. Darrerament m’he anat familiaritzant amb l’extensíssima obra de l’Elizabeth Bear. Té novel·les d’extensió normal, però una de les coses que fa, i que m’agrada molt, és un tipus de producció serial molt interesant (en el que s’inclou de ple la sèrie de New Amsterdam): novel·letes molt curtes i (i això és important) molt econòmiques (Seven for a Secret em va costar 3 o 4 euros en format digital), que surten a un ritme d’1 o 2 a l’any i li permeten desenvolupar els seus llibres amb tota cura. Em sembla una estrategia molt interesant. |
afegir un comentari |
|
els vostres comentaris (0 ) |
Estem esperant els vostres comentaris... |
|