|
sinòpsis |
El 22 de Novembre de 1963 el President Nordamericà John F. Kennedy va ser assassinat. Però que hagués passat si s'hagués pogut evitar aquest crim? Pel professor d'institut Jake Epping aquesta hipòtesis s'ha convertit en una possibilitat molt real gràcies a la descoberta accidental d'un portal cap al passat. Sense cap habilitat especial i desconcertat pel seu nou entorn, en Jake lluitarà per trobar la manera de canviar la història. |
biografia de Stephen King |
Stephen King va néixer a Portland, Maine, és d'ascendència escocesa. Quan tenia dos anys el seu pare va abandonar l'illa. Ruth (mare de Stephen King) el va criar junt amb el seu germà gran David, durant algunes èpoques travessant problemes econòmics. La família es va traslladar a Durhma, poble on va néixer Ruth, però també van passar una temporada a Fort Wayne (Indina) i Stratford (Connecticut). Va estudiar a "Durham Elementary School" i a "Lisbon High School".
King va començar a escriure des de molt jove. A l'escola escrivia històries basades en pel·lícules que havia vist recentment i les venia als seus amics. El negoci no va ser ben vist pels seus professors, que el van obligar a tornar els seus guanys quan el van descobrir. Les històries eren escrites amb la mateixa màquina que el seu germà usava per publicar el seu diari anomenat "Dave's Rag". Aquest treballava amb temes locals, i King contribuïa la majoria de vegades al projecte. Als tretze anys va descobrir a casa de la seva tieta una caixa molt vella amb llibres del seu pare, la majoria de terror i ciència ficció. Aquests gèneres li van cridar l'atenció des del primer moment.
Entre 1966 i 1971, King va estudiar anglès a la Universitat de Main, a Orono i va escriure una columna anomenada "King's Garbage Truck" a la revista de la universitat. Va conèixer Tabitha Spruce i es van casar el 1971. King va agafar feines a mig temps per poder-se pagar els estudis, fins i tot en una tintoreria. Va usar la seva experiència per escriure la història The Mangler. La seva vida a la universitat es veu clarament representada a Hearts in Atlantis.
Després d'acabar els seus estudis universitaris amb una llicenciatura d'art en anglès i d'obtenir un certificat per poder ensenyar a secundària, King va ensenyar anglès a Hampden Academy (Hampden). Durant aquest període, ell i la seva família van viure en una rulot. Va escriure històries curtes (la majoria publicades a revistes per homes) per poder satisfer les necessitats de la seva família. Segons diu la introducció de Carrie, si un dels seus fills tenia un constipat, Tabitha hauria dit bromejant, "Vinga Steve, pensa en un monstre". King va començar a tenir problemes d'alcoholisme durant una dècada.
Durant aquest període va començar a escriure un gran nombre de novel·les. Una de les seves idees va ser la d'un jove amb poders psíquics. Tot i així, es va sentir desanimat i la va llençar.
Tabitha va rescatar-li el treball i el va animar a acabar-lo. Després de finalitzar la novel·la, la va titular Carrie i la va enviar a la companyia Doubleday perquè li edités. Va passar el temps i es va oblidar del llibre. Més tard va rebre una oferta de compra per 2.500 dòlars d'avançat (no un gran avanç per una novel·la, fins i tot aquest temps). Poc temps després, el valor de Carrie amb els drets dels manuscrits van ser venuts per 400.000 dòlars (200.000 dels quals van ser per a l'editor). Després del seu llançament, la seva mare va morir de càncer uterí, però va aconseguir llegir la novel·la abans de morir.
Després de la publicació de The Tommyknockers la família i amics de King van decidir ajudar-lo a combatre els seus vicis, li van ensenyar la seva pròpia brutícia perquè s'adonés del nivell d'addicció a què havia arribat: hi havia llaunes de cervesa, cigarretes, cocaïna, xanax, vàlium, nyquil i moltes més coses. Va demanar ajuda i va abandonar completament l'alcohol i les drogues a finals dels anys 80. |
|
enllaços |
No hi ha enllaços per a aquest llibre |
opinió |
"Now where was I?"
"Butterfly effect."
"Right. It means small events can have large, whatchamadingit, ramifications. The idea is that if some guy kills a butterfly in China, maybe forty years later -or four hundred- there's an earthquake in Peru. That sound as crazy to you as it does to me?"
It dit, but I remembered a hoary old time-travel paradox and pulled it out. "Yeah, but what if you went back and killed your own grandfather?"
He stared at me, baffled. "Why the fuck would you do that?"
Carai! La lectura d'aquest llibre ha estat com un viatge per unes muntanyes russes! Després d'una introducció i una primera aventura bastant interesants que fa una feina prou bona sembrant l'argument de referències a una subtrama molt suggerent, es submergeix en un abisme d'intrascendència absolutament irrellevant per a la trama principal, avorridíssim, i cursi. En un moment donat la cosa millora prou com per que el regust que deixa no sigui horrorós, però és incapaç de remuntar l'interès que ha dilapidat prèviament. Si l'he acabat ha estat per que volia saber el final, qui era algun personatge misteriós i alguna qüestió més. Ha valgut la pena la persistència? Amb prou feines. El tram final del llibre és una mica previsible però està bastant bé, espectacularment bé si el comparem amb el desert narratiu que el precedeix, i té prou energia com per acabar el llibre en condicions malgrat certa dosi d'absurditat i una conclusió que voreja el ridícul. Curiosament la pitjor part de la conclusió és la relacionada amb la subtrama que més m'interesava, mentres que la part de la vida personal de protagonista, que no m'ha interesat gens en tota la novel·la, té un final bastant adient, potser una mica convencional. Malgrat el meu entusiasme durant el primer terç del llibre, es tracta d'una mala novel·la i m'ha decebut molt. El mínim que esperava d'un llibre de l'Stephen King és que fos entretingut i és un mínim al que ni tan sols s'apropa.
Tenia molta curiositat per aquest llibre. Les primeres ressenyes que van aparéixer a la premsa i als blogs van ser molt positives (no així les que han anat apareixent després, maleït sia). També es dona el cas que durant la meva adolescència vaig llegir bastants llibres de l'Stephen King, fins arribar als pèsims Tomycknockers i La Tienda i deixar-lo de banda durant tots els anys següents. Pensava que aquesta seria la meva reconcil·liació amb l'autor, però el que m'ha passat ha estat tot el contrari. Serà difícil que torni a llegir un altre llibre seu, al menys dels nous. I la continuació de El Resplandor que promet darrerament? Ni borratxo. No hi ha cap necessitat d'embrutar el record d'una novel·la que em va agradar molt.
Per la meva banda aquest llibre no es mereix més ressenya que això. Fugiu-ne com de la pesta i espereu a la pel·lícula que dirigirà en Jonathan Demme, que segur que serà molt millor que el llibre. Li dono 2 de 5 estrelletes de goodreads.
|
afegir un comentari |
|
els vostres comentaris (2 ) |
Autor/a del comentari: Miki -
Data: 18/11/2011
La teva és la ressenya que amb més ganes espero!
|
Autor/a del comentari: Xevi -
Data: 18/11/2011
Ostres, l'has fulminat! Jo tenia ganes de llegir-lo i segurament el llegiré (jo més per fanatisme que impulsat per la teva ressenya a ganivet i destral). També em servirà per veure com d'afins som o no en una lectura d'Stephen King, que pel que veig pot generar opinions molt diferents. Ja ho explicaré aquí! |
|