xelu.net
 
assaig (12)
club de lectura (10)
còmic (5)
:: 20th Century Boys (3 comentaris)
:: 21st Century Boys (1 comentaris)
:: Bone Lejos de Boneville (1 comentaris)
:: El Arte de Volar (0 comentaris)
:: Preacher (1 comentaris)
literatura juvenil (25)
novel·la (167)
 
top 10 visites llibres
:: Un mundo sin fin (133638 visites)
:: No Country For Old Men (130397 visites)
:: L'elegància de l'eriçó (111795 visites)
:: Travels in the Scriptorium (111629 visites)
:: Un trabajo muy sucio (107704 visites)
:: Antarctica (Faber & Faber, (106214 visites)
:: A Game of Thrones (Juego d (104453 visites)
:: The Book Thief (104222 visites)
:: Una Tempesta (104038 visites)
:: The Catcher in The Rye (El (103671 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> àgora 2.0 >> llibres (219 llibres disponibles) >> New Amsterdam
àgora 2.0: cuina | jocs | llibres | música | cinema i tv | teatre | materials | rutes | qui és qui?

New Amsterdam

Autor/a del llibre: Elizabeth Bear

16/12/2010
Autor/a de l'aportació:
Miquel Codony

Aquest llibre ha rebut 98637 visites

New Amsterdam
sinòpsis
biografia de Elizabeth Bear
opinió
enllaços
Afegir comentari afegir un comentari
els vostres comentaris (0 comentaris)
l'últim per llegir

sinòpsis
L'Abigail Irene Garret beu massa. Manté relacions escandaloses amb homes que no li convenen i si quan era jove la seva bellessa era famosa, ara és un personatge formidable. L'Abigail Irene és Bruixa Forense i un agent de la llei amb una dedicació exemplar a una Corona que no la mereix.
L'Abigail Irene no té res, només el seu deure.
En Sebastien de Ulloa és la criatura més vella que l'Abby ha conegut. Quan l'era Cristiana va fer mil anys, ell ja era ancià… i d'això ja fa noucent anys. Ha oblidat el nom que va rebre en néixer, a on va ser i fins i tot quan va ser, si és que mai ho ha sapigut. El que no ha oblidat és a la dona que el va fer inmortall
En Sebastien de Ulloa ho té tot, menys un motiu per seguir vivint.
En un món en el que per l'Imperi Britànic mai el sol mai es va posar, en el que Holanda va acabar cedint New Amsterdam als Anglesos després de les Guerres Napoleòniques i en el que l'expansió de les Colònies del Nou Món van ser frenades per la Màgia de Guerra dels Pells Roges, tots dos són exil·liats i la única esperança de justícia de les colònies.

biografia de Elizabeth Bear
Sarah Bear Elizabeth Wishnevsky va néixer a Hartford, Connecticut, el mateix dia que en Bilbo i en Frodo Baggins però un any diferent (1971). Va estudiar Anglés i Antropologia a la Universitat de Connecticut però no va acabar els estudis. Ha treballat com a escriptora tècnica, mossa de quadra, periodista i altres feines diverses. Tot i haver venut alguns relats a revistes de poca tirada durant la dècada dels 90 no va començar a escriure de manera seriosa fins al 2001. Des d'aleshores ha publicat moltes novel·les i històries curtes.

La seva primera novel·la (Hammered, 2005) va donar inici a la trilogia de Jenny Casey (tot i que, de fet, és una novel·la llarga dividida en tres volums), que també inclou Scardown (2005) i Worldwired (2005). Seguidament va publicar dos novel·les independentes (Undertow i Carnival), els primers dos volums de la seva sèrie de fantasia Promethean Age, encara en curs (Blood & Iron, i Whiskey & Water), i una col·lecció d'històries curtes (The Chains that You Refuse, 2006). Al 2005 va guanyar el Campbell Award a Millor Escriptor Novell. Altres llibres que ha escrit inclou la sèrie de novel·les breus de New Amsterdam, encara en curs, i la trilogia de The Jacob's Ladder, amb 2 novel·les publicades (Dust, i Chill).
Malauradamente, tot indica que no hi ha cap llibre seu traduït al castellà… no us dic ja al català.

enllaços

- La meva opinió dels contes individuals.
- Lucifugous, la primera història del recull.


opinió
Aquest llibre m'ha sorprés. La seva escriptora m'ha sorprés. No es que pugui fer cap gran judici de valor havent-ne llegit només un llibre, però com a primer contacte difícilment podia ser millor.
New Amsterdam m'ha agradat molt. No és exactament una novel·la convencional En algun lloc he trobat que la descrivien com a novel·la mosaic i trobo que és una descripció que li escau com anell al dit. New Amsterdam està articulada al voltant de sis novel·les breus (els anglosaxons dirien novelettes i novellas, més breus que les seves novels. Jo parlaré d'episodis) que expliquen esdeveniments seqüencials i amb protagonistes compartits. Tot i que hi ha un fil conductor que lliga els diversos episodis, cadascun d'ells podria funcionar com a història aïllada i, de fet, alguns d'ells han estat publicats en altres reculls o revistes.
El llibre, amb fortes arrels pulp, s'ambienta a una història alternativa, una època Victoriana alternativa en la que la màgia, els vampirs, els licàntrops i alguns altres elements tradicionalment considerats (per nosaltres) fantasia, són reals i coneguts. Els protagonistes principals, que aniran assumint alternativament el pes de cadascuna de les històries, són en Sebastien de Ulloa (vampir i detectiu legendari d'edat desconeguda que intenta mantenir l'anonimat), la Detectiu de la Corona Lady Abbigail Irene Garret (bruixa forense de 50 anys que s'ha autoexiliat a New Amsterdam fugint d'una relació impossible) i Jack Priest (jove deixeble i amant de Sebastien de Ulloa). La majoria de les històries transcorren al New Amsterdam del títol, la ciutat que nosaltres coneixem com a Nova York (que no oblidem, també va començar anomenant-se New Amsterdam.
Una cosa que m'ha agradat especialment d'aquest llibre és la seva voluntat d'estil i la seva atenció a la vida interior dels personatges. Sembla que el menys important és l'argument i que el seu interés principal és donar vida a uns personatges i descriure les seves interaccions en situacions diverses. Aquesta és una qualitat poc habitual a la literatura de gènere, aquesta predominància del subtext per sobre de l'aventura explícita o els esdeveniments pròpiament dits. Els esdeveniments importants, en realitat, estan en segona línea, amagats darrera de les trames que serveixen de pretext per a cadascuna de les sis històries que formen el llibre. L'autora aconsegueix un truc que deu ser difícil, i poc a poc els esdeveniments secundaris van imposant-se a l'atenció del lector i convertint-se en història principal. Això no agradarà a tothom, però al darrera hi ha la mà d'una escriptora mestra, amb una quantitat realment enorme de recursos. Malgrat tot, a la primera meitat del llibre, fins que la percepció no capta el patró ocult de la narració, el resultat és una mica descompensat i en ocasions fa pensar que és sobretot un exercici d'estil, sense deixar mai de valer, i molt, la pena. Potser lla meva descripció no li fa justícia, però la qualitat literària d'aquest llibre és molt, molt alta. I si quan sentiu això penseu "Ok, però deu ser avorrit", us equivoqueu de ple. Ja he esmentat les seves arrels pulp i si les publicacions de l'època tenien una cosa clara era que el seu objectiu era entrenir. New Amsterdam augmenta uns quants graus l'esforç necessari per entrar en l'història, però aquesta és magnífica, dramàtica i molt emocionant.
El principal problema d'aquest llibre és...aconseguir-lo. Jo l'he comprat en format digital a webscription.net, però he estat incapaç de trobar-ne una versió en paper. Sembla que Subterranean Press és una editorial petita que fa edicions molt limitades. És una autèntica llàstima, i no he aconseguit trobar, ni en paper ni en versió electrònica, el segon llibre de la sèrie (Seven for a Secret), ambientat 36 anys després del final del primer. Sembla ser que aquest mes sortirà un tercer llibre i que està previst un quart. És infreqüent, i per això més frustrant, no aconseguir trobar un llibre volgut en aquest món hiperglobalitzat en el que visc.
Aquells que vulguin poden trobar els meus comentaris als relats individuals clicant a la paraula "aquí".
Afegir comentari afegir un comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
els vostres comentaris (0 comentaris)
Estem esperant els vostres comentaris...

l'últim per llegir
Una columna de fuego
Una columna de fuego
Les Cròniques del Déu Coix
Les Cròniques del Déu Coix
Una família fora de sèrie
Una família fora de sèrie
Joyland
Joyland
El papiro de Saqqara
El papiro de Saqqara
El club Dumas
El club Dumas
El invierno del mundo
El invierno del mundo
Basura
Basura
Victus (La Campana, 2012)
Victus (La Campana, 2012)
El confident dels reis
El confident dels reis
   
 
(c) 2007-2024 logo xelu.net | Última actualització: 02/03/2024 | Facebook | Instagram BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.