Explicacions de la ruta extretes del trÃptic que podeu trobar en PDF a sota en els enllaços.
Com arribar-hi
Des de l’Oficina de Turisme de l’Estany de Banyoles seguiu l’itinerari 1 (Volta a l’Estany) fins arribar a l’església de Santa Maria de Porqueres, primer element d’interès de l’itinerari.
1. Turó de Porqueres (0h 00min)
Aquà podeu visitar l’església romà nica (s. XII) de Santa Maria de Porqueres i el comunidor (s. XVII-XVIII) des d’on es demanava protecció contra les tempestes i es foragitaven els mals esperits. L’ocupació humana del turó és molt antiga i s’hi troben restes des de l’època dels ibers. Torneu al peu del turó per continuar l’itinerari marcat, per un camà ample que serpenteja entre els camps i l’estany des d’on podeu sentir les olors sulfuroses de la Font Pudenta de Santa Maria. Continueu l’itinerari senyalitzat fins als peus del turó de can Morgat.
2. Estanyol Nou (0h 15min)
En aquest lloc trobeu una zona d’estanyols: l’estanyol Nou, el més recent, es va formar el 1978; l’estanyol de can Sisó o Vermell, que a vegades agafa aquest color per les poblacions bacterianes que hi viuen; i el brollador de la riera del Castellar.
3. Can Morgat i les llacunes de Can Morgat (0h 30min)
El mas de Can Morgat, enfilat al turó, ens recorda la llegenda que dóna una explicació tradicional de l’origen de l’estany (‘Morgat! Morgat! vés-te’n a casa o serà s negat!’). A la riera del mateix nom, que porta aigua tot l’any grà cies a unes surgències subterrà nies, s’hi han refugiat els últims peixos autòctons de la zona lacustre: el barb de muntanya i la bagra. Un projecte Life-Natura de la UE va permetre, entre 2005 i 2007, construir diverses llacunes al pla de Can Morgat. Són bons exemples de recuperació de zones humides, que antigament eren dessecades per incrementar la superfÃcie agrÃcola i actualment permeten millorar el paisatge i augmentar la biodiversitat de l’entorn de l’estany. A la llacuna d’en Margarit es pot observar la fauna aquà tica des d’un aguait. A continuació, en direcció al puig Clarà , passeu pel costat mateix de la llacuna de l’Aulina. A partir d’aquà el camà comença a enfilar-se cap als turons.
4.Puig Clarà (1h 20min)
A mida que aneu pujant, us endinseu en unes pinedes mediterrà nies. És un ambient sensible al foc, que va cremar la part més alta del puig l’estiu de 2001. En l’últim tram de l’ascensió podeu observar la lenta recuperació de la vegetació, formada per brolles i matollars, mentre feu la volta al cim i encareu l’ascensió final pel seu vessant septentrional. El puig Clarà (315 m) ofereix una vista atÃpica de l’estany i el seu entorn. En primer terme, cap a llevant, es veuen les llacunes de can Morgat i el mosaic rural de camps i turons de Porqueres. Més enllà , la depressió de l’estany i la ciutat de Banyoles, el pla de MartÃs i, en dies clars, la plana de l’Empordà fins al Montgrà i el mar, les Gavarres, les Alberes, la serra de Roda i el PenÃ. Pel nord i cap a ponent, les muntanyes de l’Alta Garrotxa i del Pirineu Oriental i els cims més propers de la Serralada Transversal, amb la serra i l’ermita de Sant Patllari en un primer pla. Reculeu fins al camà principal i seguiu els senyals de l’itinerari per baixar cap a la riera del Castellar i els Tenyers.
5.Els Tenyers (1h 50min)
Entre el turó del Castell i el Frigolet passeu pel paratge dels Tenyers, una enclotada humida amb vegetació d’aiguamoixos i jonqueres. Abans d’arribar al camà asfaltat trobeu, a mà dreta, una petita construcció d’on raja la font ferruginosa del Castell.
6.Hort del Castell (1h 55min)
Després d’un petit tram d’asfalt agafeu un camà nou, paral•lel a la riera dels Tenyers, que us porta a través de l’Hort del Castell fins al final de l’itinerari. En aquest últim tram de la ruta podeu veure a mà dreta, darrere els arbres del bosc de ribera, un dens canyissar que es troba permanentment inundat. |