xelu.net
 
llistat de temes (22)
:: Cagum el Pare Noel! (4 comentaris)
:: Club de lectura (3r trimes (21 comentaris)
:: Club de lectura (4t trimes (54 comentaris)
:: Club de lectura (abril - m (26 comentaris)
:: Club de lectura (gener - f (31 comentaris)
:: Club de lectura (gener - f (17 comentaris)
:: Club de lectura (juliol - (25 comentaris)
:: Club de lectura (juny - ju (19 comentaris)
:: Club de lectura (març - a (20 comentaris)
:: Club de lectura (octubre - (37 comentaris)
:: Dependència o independèn (15 comentaris)
:: Discussions literàries (34 comentaris)
:: Els Indignats (17 comentaris)
:: Els valors (46 comentaris)
:: FaceBook, la nova manera m (11 comentaris)
:: Integració a través de l (13 comentaris)
:: L'educació està fatal? O (6 comentaris)
:: Lost (Perdidos): (87 comentaris)
:: No tindràs casa en la put (6 comentaris)
:: Progrés i sostenibilitat (61 comentaris)
:: Violència de gènere (6 comentaris)
:: Windows Vista? XP? Línux? (23 comentaris)
 
top 10 visites fòrum
:: Windows Vista? XP? Línux? (132243 visites)
:: Club de lectura (abril - m (113614 visites)
:: Lost (Perdidos): (109499 visites)
:: Els Indignats (101876 visites)
:: Els valors (99703 visites)
:: Club de lectura (4t trimes (99417 visites)
:: Cagum el Pare Noel! (95939 visites)
:: FaceBook, la nova manera m (95122 visites)
:: Dependència o independèn (94593 visites)
:: Discussions literàries (94461 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> àgora 2.0 >> fòrum >> (22 temes disponibles)
àgora 2.0: cuina | jocs | llibres | música | cinema i tv | teatre | materials | rutes | qui és qui?
Progrés i sostenibilitat
25/02/2009 - Xevi Vilardell Bascompte
Aquest tema ha rebut 93251 visites
Progrés i sostenibilitat
comentari inicial
Afegir comentari afegir comentari
els vostres comentaris (61 comentaris)
PARTICIPA A XELU.NET
comentari inicial
Vivim en un món on rebem a diari un bombardeig d'informacions per moltes bandes i, algunes d'elles contradictòries. Per una banda se'ns diu que per ser un país modern hem de tenir una sèrie d'infraestructures que actualment no tenim i frenen el nostre desenvolupament: M.A.T, 4t cinturó, AVE, desdoblament de molt eixos viaris i construcció de nous... entre moltes d'altres coses. Per altra banda, tenim el planeta que tenim i els recursos que tenim. Si la població mundial segueix creixent com creix i no canviem els nostres hàbits de cada dia a nivell de consum energètic i de recursos la cosa no dóna per gaire més.

La pregunta d'entrada és: com es pot aconseguir un progrés sostenible?
Afegir comentari afegir comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
els vostres comentaris (61 comentaris)

Autor/a del comentari: pilar - Data: 07/04/2009

Pot ser que la problemàtica de la MAT, les bosses de plàstic, energies no renovables i tantes d'altres siguin problemes de la era moderna, però l'humanitat des de bon principi ha evolucionat a força de prova i error. És ben cert que la bosses contaminen notablament, però negar la seva contribució al benestar de la societat, si aquest benestar que tots en gaudim i tots fem servir sense cap càrrec de conciència,seria mentir.
Si és possible que la nova línia de la MAT, contribueixi a la millora del subministrament elèctric europeu, o pot ser que serveixi al desenvolupament dels països del nord d'Àfrica, però si mirem un xic més emllà en el temps, veurem que tard o d'hora, l'interconexió elèctrica ja sigui europea, Nord Africana, o Mundial és el camí a seguir. Europa ha obert el camí de la societat del benestar, és de calaix que la resta del món s´hi vol afegir. Ho farà, no ho dubteu. La natura humana, sempre ens ha impulsat endavant. El kid de la qüestió és qui està obrint el camí, és a dir a sobre, i qui es queda enrerra, és a dir a sota. És la pura realitat, malgastadors o esplotats, totes les civilitzacions, grega, egipcia, romana, maya o xinesa s'han basat en els mateixos principis. Ara és la nostra era, això si, fins que una altra civilització se'ns avanci i passem de explotador a explotats. La comoditat té un preu...per a uns molt baix per a d'altres molt alt.

Autor/a del comentari: pilar - Data: 07/04/2009

Hola a tothom,ara feia dies que no em podia conectar,ja sigui per temp,per exàmens o simplement per vaga,però com no vull un suspens del meu profe per no escriure al seu forum...
Jo seria més dràstica,la gent es queixa de les bosses del super,que si contaminen,que si són un greu perill,que si són molt econòmique,bla,bla,bla...
Jo les treuria directament del mercat,que la gent es vegi obligada a comprar-ne una de les que ells et venen de roba i al tenir que pagar-la,la gent seria més concient i més responsable.Des de el moment que la gent té al seu abast la facilitat d'obtenir bosses de plàstic ja siguin gratis o a bon preu,no canviarà res de res.

Autor/a del comentari: joanna - Data: 05/04/2009

heu vist les notícies . Las he pogut veure de refilo , amb sembla que el president obama vol prohibir les bombes nuclears ,havera si és vereitat perqué el seu país s'amporta la palma de construcció de bombes nuclears ,això seria interesant , per no corre perill al món ,aquest obama avera si arregla al món perquè com continui aixis en's al carregarem tothom. Està molt bé evolucionar però les coses de risc tindrien que ser prohibides .i bolia afegir que haurien de invertir menys pressupost a investigar l'univers . I invertir més per evitar catastofres a la terra com :invertir i aposta per energia solar,renovables, en fer més infrastuctures etc...

Autor/a del comentari: joanna - Data: 05/04/2009

ja,ja,ja no se perque us amuineu tant,si el mon s'acabara en el 2012 ,això deien els mayas. que el desembre de 2012 s'acaba el mon meterial aixi no us amuineu tant .fora bromes amb sembla que el tema bosses no estic d'acord amb ningu, ancara que es paguin cares ,la gent per comoditat pagara les bosses.això es el propi interes del govern. sinó ja les haurien prohibit. El consum de l'aigua és excesiu molta gent no mira per l'aigua, la solució seria que multesin per consum trimestral exsessiu.

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 01/04/2009

La cosa es comença a animar, no? Vàries coses a comentar.

La primera: si fos per mi les bosses del supermercat costarien 10€ (no he vist mai manera més inútil de malgastar els recursos que les bosses de plàstic del supermercat i malauradament l'espècia humana o li toques la butxaca o sembla que es faci la sorda).

La segona és el tema de la MAT. En aquest tema arriben moltes informacions però sembla que es va configurant una explicació única i és que l'energia de la MAT no és per nosaltres sinó que, tal com diu la Rosa, serà un enllaç amb els països del nord d'Àfrica. Segons tinc entès, i no té perquè ser veritat però quadra bastant, les centrals nuclears de França els hi queda uns 10-15 anys de vida, amb la qual cosa França s'ha de començar a espavilar per treure l'energia d'algun lloc. Ara de moment la línia servirà per vendre als països del nord d'Àfrica, però en un futur serà fantàstic poder construir centrals nuclears allà per portar l'energia cap aquí. I és que és més fàcil que es mengin els residus tòxics aquests països que no pas nosaltres no? Perquè nosaltres ja hem vist que l'energia nuclear no ens agrada... Quina barra que tenim, no? O tenen, perquè a mi no m'han demanat l'opinió. I és que des de que es va aprovar la MAT ja no hi ha hagut més apagades a la Costa Brava, que sospitós... Jo estic amb la Rosa: hem d'anar per una altra cultura energètica, per reduir el consum.

Finalment, contestant al Pep, crec que el teu model de país i el meu no quadren. Imaginem que fem el que tu dius: desdoblem tots els eixos viaris possibles, construïm la MAT i seguim amb el progrés del totxo que ens ha portat a la crisi que ara vivim. I després què? Quan ho tinguem tot saturat d'aquí a 10 anys (amb sort), què toca? Un desdoblem un altre cop? Aquesta no és la idea de progrés que jo entenc i també entenc que es pot progressar d'una altra manera, i hi crec fermament.

Seguim reflexionant, no? Que la cosa està interessant!

Autor/a del comentari: MARIA MAS - Data: 31/03/2009

Dia derrera dia som concients, que es preferiple dutxar-nos i no banyar-nos, es un gran estalvi d'aigua i d'energia encara que ara no tenim d' estelviar. Quan arribara el estiu a la bústia trovarem un paper que ens diu, com podem fer per consumir ´meig aigua. Les construccions que fan noves, les cambres de bany ja no i posen banyera en alguns casos si però en alt

es els cliens i volen banyera,d' aquí poc tems el consum d' aigua vaixara i entre tots no llensçar-hem un bé tan escas .


L'aigua que podem estelviar podem regar parcs, i jardins entre altres coses.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 31/03/2009

Hola Josep,jo tinc molts dubtes sobre la MAT,peró també tinc solucions molt clares.
Per què s'argumenta que cal augmentar la capacitat de consum d'energia quan des de la UE s'esta recomanant que es redueixi el consum?
Per què hem de comprar a fora si podem trobar recursos in-situ amb fonts sostenibles?
Fins quan França pot garantir el proveïment d'energia?
Per què no parlen més clar i donen més informació,ja que saben que es una línia de molt alta intoxicació?
Què volen aquestes companyies?
Les solucions que tinc una la comparteixo amb tú Josep que es la dels parcs eòlics,també tenim la possibilitat de la biomasa i la geodermica,aquestes son energies netes i sostenibles, i que tornin a possar la central al pantà de la Boadella,etc...De l'energia nuclear ni parlar-ne!!!,es insostenible,perillosa i bruta.De la tal.la d'arbres ni pensament,ni espatllar valls,ni deshabilitar petits nuclis urbans per fer-hi pantans,ja ni ha prou!!! el que hem de fer es reduir el nostre consum energetic eliminant aquells aparells que consumeixen massa.Per al tren d'alta velocitat no fa falta tanta energia,per aixó ja tenen les dades que ho demostren.El que aquestes companyies volen es un dret de pas per el territori,un cop obrin una línia , sigui de la tensió que sigui ,ja tenen la possibilitat d'augmentar el voltatge en un futur.Aixó es un pas per poder conectar amb paissos emergents del continent africà.

Autor/a del comentari: Jose carrasco - Data: 31/03/2009

Crec que ells poden fer més. Algú s’ha preguntat perquè son més cars els fulls reciclats que els que no son reciclats, o les bosses d’basura orgàniques que les bosses normals o el bio diesel que el diesel normal, o les bombetes de baix consum de les que no ho son. Crec que baixant els preus d’aquets productes tothom els utilitzaria. Ja se que la seva producció es mes cara, però es una manera d’augmentar la seva utilització.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 31/03/2009

Jo personalment no vull,un progrés d'aquestes caracteristiques que tracten de cremar en poques generacions riqueses en forma de recursos,embrutant el planeta,i alternant els ritmes naturals de manera irreversible i insostenible que ens portarà en pocs anys a conseqüencies globals dràstiques.Vull un progrés on la qualitat de vida sigui positiva per a les persones i per aixó hem d'intentar conservar de la millor manera possible l'ambient que genera les condicions adequades per poder acrèixer en aquesta qualitat d'hàbitat natural,cultural i social.

Autor/a del comentari: Jose carrasco - Data: 31/03/2009

Hola Rosa Mª. El tema de la MAT es complicat, és energia que utilitzem a diari. S’ha de muntar perquè hi ha demanda d’energia i nosaltres no estem preparats per produir la nostra energia, ja que aquesta línia ve de les centrals nuclears del sud de França i per aquet motiu la paguem mes cara. Muntem nosaltres les nostres plantes de producció o la comprem a fora no hi ha més. Per produir-la nosaltres tindríem que muntar més parcs eòlics(molins de vent a les muntanyes), més centrals hidroelèctriques(això vol dir més envasaments per aprofitar la força de l’aigua, això deriva a la tala d’abres i abandonar les poblacions de les valls) o més centrals nuclears. Aquets son els sistemes més utilitzats. Per a mí una bona solució, que ja s’ha parlat és muntar plaques solars a totes les vivendes noves i velles pes així aprofitar la energia solar i disminuir la demanda d’energia i crec que així reduiríem les infraestructures d’aquet tipus.

Autor/a del comentari: Jose carrasco - Data: 31/03/2009

Hola!!Per solucionar el tema de les bosses jo les eliminaria completament dels establiments o pujaria els preus d’aquestes. A Irlanda els supermercats fan pagar les bosses a 25 cèntims. Crec que és una bona solució perquè allà ningú les utilitza.

Autor/a del comentari: PEP - Data: 30/03/2009

Porto uns dies llegint els comentaris que aporteu en aquest forúm,i el debat que aquest genera,em sap greu dir-vos que no estic massa d'acord amb molts dels comentaris que feu.Perque de cara al progrés,s'han de fer carreteras noves ,d'esdoblaments d'eixos,ens cal més energia elèctrica,que ens donguin bosses quan anem acomprar va molt bè,etc...Tambè he de dir que estic sorprés i molt amb la Rosa Mº,perque després del temps de convivència que portem junts veig que per ella el món no evolucionaria, si per ella fos els fogons encara serien de carbonet i aniriem amb el burro i la tartrana.ESTIC SORPRES!!!

Autor/a del comentari: Anna - Data: 30/03/2009

Referent al tema de les bosses, jo sí que estic d´acord en que les facin pagar, es una manera de que no n´abusem, a no ser que siguin biodegradables i es facin sevir per la matèria orgànica ( que les paguem mlot cares).
És molt pràctic fer sevir el cistell o dur a la bossa de mà una d´aquestes bosses de roba que no ocupen espai.
Per altre banda, també voldria criticar l´excés d´embolcalls inútils que ens emportem cap a casa, quan anem al super a comprar.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 29/03/2009

Que són les línies d'alta tensió?.Són vies per on discorreix l'energia elèctrica en ones d'alta freqüencia,encara que amb una particularitat ,la força elèctrica no passa tant sols a través o per dintre del cable, sinó que produint ones en la seva direcció,genera un camp electromagnètic que s'esten al seu voltant a una distància considerable a la qual els éssers vegetals,animals i humans que viuen al seu voltant es veuen expossats a aquestes ones elèctromagnetiques. La linia Sentmenat -Bescanó es de 400kv.Aquestes línies són unes infrastructures amb negatives conseqüencies socioambientals ja que fragmenten el territori i tenen aquest impacte tant negatiu sobre la fauna,la salut de les persones,el paistge i l'economia local.Hi ha un estudi d'impacte ambiental de la línia Sentmenat-Bescanó aportat per REE no reuneix prou credibilitat en l'ambit de les repercusions per la salut.Les investigacions científiques aparegudes l'any 2004 relacionen de forma directa l'exposició quotidiana a les línies d'alt voltatge amb l'aparició de problemes de salut com cefalees (mal de cap),pertorbacions auditives i creixement espectacular del risc a contreure leucèmia en els infants.Així, l'estudi d'impacte esdevè totalment obsolet en una qüestió tant important com la salut humana i animal.

Autor/a del comentari: Joanna - Data: 29/03/2009

Maria amb el tema de l'energia solar estic totalment d'acord ,però ja van possant plaques .però tindria que ser obligatori i amb ajuda economica per part del govern.però tot el que mou el diner és destrucció al mediambient .per tant poc anim hi ha ,però per part de tots aportant casda dia un gra es pot fer una montaña .

Autor/a del comentari: Joanna - Data: 29/03/2009

No estic d'acord amb la Maria ¡ les bosses no s'han de fer pagar ja que he escoltat.Que haviat tot al comerç ....,qui volgui bosses les haura de pagar ,es a dir qui es compri roba a pagar i així tot .i sera un impost més per l'estat ja que els diners de les bosses seran per l'estat.això no és una manera d'evitar que la gent no consumeixi bosses.simplement prohibit bosses i que els comerços tinguin bosses ecologiques i que hi hagi un control ,que et doni una per trimestre ho tant sols quan s'ha espatlli etc... seria una millor opció

Autor/a del comentari: MARIA MAS - Data: 28/03/2009

La meva pregunta és: com en un país com el nostre amb tantes hores de sol estem aprofitant tant poc l'energia d'aquest astre? Actualment les principals fonts d'energia d'aquest país no són massa ecològiques, ja que bàsicament treballem amb energia nuclear, que té uns perills molt grans per la nostra salut i la del nostre planeta. En canvi, la instal.lació de plaques solars crec que és insuficient. Jo crec que si el govern donés més subvencions pq a tots els edificis i a les teulades o jardins de les cases es posessin aquestes plaques aconseguiriem tenir energia més econòmica que la que tenim actualment. No obstant, companyies com ENDESA no crec que hi estigués massa d'acord. Ells tenen pràcticament el monopoli de l'energia a Catalunya i Espanya i jo crec que als grans estaments tots tenen interès a continuï així, tal com està ara. A veure si en un futur proper canvien les coses i es donen més subvencions als particulars per posar plaques solars.

Autor/a del comentari: MARIA MAS - Data: 28/03/2009

Em pregunto: quin any ho podrem veure? M'imagino que amb el pas que portem, d'aquí a 20 anys encara estarà per fer. Si fer un pont que fa 150 anys que és fet els costa 10 anys per arreclar (figaró-san martí de Centelles), quan poden tardar a desdoblar una via de tren? A data d'avui, triguem tant temps a arribar de Barcelona a Vic com fa 40 anys. I jo em pregunto, com pot ser això? Tant interès en fer carreteres, autopistes, etc. però en canvi millorar el transport públic costa tant. Jo crec que no hi massa interès per part de les administracions públiques ja que no dóna diners, que és el que mou el món.
Si es desdoblés la via molta més gent viatjaria amb tren i no hi hauria tanta gent que es desplaçaria amb cotxe i no hi hauria tantes caravanes. El meu somni seria que algun dia aìxò ho pogués veure!

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 27/03/2009

Jo no estic d'acord amb el que dius Maria,perque les bosses les paguem a tot arreu ja son carregades sobre el producte,hi han supermercats que si vols la bossa te la fan pagar,peró també ni han que si no les vols te les descompten,ja que ells fan un càlcul estimatiu de les bosses que necesites en volum de la compra feta.No en faig esmena dels establiments per no fer-ne propaganda.Si tornesim agafar una serie d'habits que em oblidat com per exemple el que tu dius agafar el cistell o el cabás,entre d'altres agafar la coixinera del pa,quan em de comprar ous portar l'uera de tota la vida,per el llegum portar els pots de vidre,i així un llarc etc...de petits detalls que ens farien més sostenibles sense perdre progrés.UNA ABRAÇADA MARIA.

Autor/a del comentari: Anna - Data: 26/03/2009

Una curiositat. Llegint el diari aquests dies, he trobat una notícia relacionada amb el tema que tractem, que m´ha fet relacionar l´aportació d´avui. Cuinar amb el sol. La fundació Terra organitza una demostració pública en directe que mostra la possibilitat de l´energia solar cuinant aliments amb el sol.Una nova mostra de la tecnologia al servei de l´estalvi en la cuina convencional. Jo he presenciat alguna demostració i al marge d´una mica aparatós, és força curiós i interessant.
Un gra de sorra més per fer créixer la nostra muntanya.
Per qui hi estigui interessat. www.terra.org

Anna

Autor/a del comentari: MARIA MAS - Data: 25/03/2009

Sobre el consum de bosses,cada dia en recollim més anem a comprar el SUPERMERCAT, jo voll vir el que amb passa quan vaig a comprar: sempre amb deixò el cistell a casa, i el arribar el SUPER, tinc de agafar bosses, i sempre passa el mateix. Sort que ara es poden reciclar, sempre hem faig el proposit de n'agafar no més les justes però mai faig això.
Crec que tots fem el mateix mols proposits i seguim consumin, per aquetst motiu quan caminem pels llocs sempre trobem bosses tirades d' escombreries, dels entrepans, i altres.
La manera de fer que no pasar seria fer pagar-les i axí entre tots no seriem més consients i no tirar-les el terra, n' estaria tot brut com trobem els camins.

Autor/a del comentari: MARIA MAS - Data: 25/03/2009

No pot ser en aquest país, fer les cosas dues i tres vegades, es tindria de pensar en el futur ja que fet així ens costa entre tots molts diners . Primer fan una carretera despres passen X anys la carretera hi ha molt transit i que passa, com L'EIX,es té de desdoplar, perque hi ha molts sinestres .Perque no van prevenir que paseria això, ara le desdoplerant però de aquí uns deu o quinze anys estarem com ara .
Tambe pot ser que es tingui de fer un altre via perque aquesta ja no sigui soficient. Si les obres a les carreteres serveig per tenir més treball i més benefícis per tots, que seguexin fen les obres com les fan encara que ens molestin cada dia ens trobem el mateig.

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 21/03/2009

Veig que el tema s'està centrant bastant en el tema de les infraestructures, o dit d'altre manera "la destrucció del territori". Jo estic bastant preocupat per aquest tema últimament i crec, com vosaltres, que no està del tot ben enfocat. Resulta que hi ha certa cultura des dels polítics que tot s'arregla fent més carreteres i autopistes. Crec que amb una bona planificació de ferrocarril (tan a nivell de transport de viatgers com de mercaderies) i un bon transport públic reduiriem molt el transit rodat per les carreteres, cosa que faria innecessària la construcció de més infraestructures. Per altra banda penso que s'ha entrat en una roda on la gent ha de treballar i, sobretot en època de crisi, l'obra pública és el que va més bé per mantenir l'economia. És com en el cas de Tona, que ha renovat totes les entrades i sortides, fent una autovia amb 6 carrils d'amplada i 3 murs de formigó que crec, sincerament, que no calia. Però bé s'ha de treballar, no?

Relacionat amb això, l'altre dia sentia que s'havien vengut més de 7000 cotxes (si no m'equivoco) a Catalunya en un mes, i que això era una baixada important respecte a altres mesos. A mi 7000 cotxes em semblen molts cotxes! Jo entenc que fins ara les coses anaven bé i el model productiu s'ajustava a la demanda, però ara les coses han canviat. No podem pretendre seguir produint la mateixa quantitat de cotxes perquè hi hagi tot un sector muntat amb unes necessitats que sobrepassen les necessitats actuals. Entenc que hi ha molta gent que perdria la feina, però si mirem en global hauríem de trobar una solució o un model productiu ajustat a les necessitats del país i a sobre sostenible i respectuós amb el medi (el mateix val pel sector de la construcció). No ens en sortirem si en èpoques de vaques grasses no pensem en res més que a veure qui s'enriqueix més.

Seguim reflexionant amb tot això i mirem de trobar solucions i/o propostes.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 18/03/2009

Hola Josep,estic totalment d'acord amb tu,l'eix es una via amb un alt index de sinistralitat, però amb el desdoblament baixarà la taxa d'accidents? O potser n'hi hauran més pel fet de que tindrà més carrils? No seria millor que arreglessin tots els punts negres que té? Crec que hi ha una cosa que no es té en compte, i és que molts vehicles pesants, passaran per l'eix Manlleu-Olot, perquè és molt més ràpid arribar a la frontera, i aquest no s'haurà de pagar. Potser hauria estat millor fer aquest eix més ampla ja en previsió, ja que no fa massa temps que esta fet, i millorar els punts negres del transversal. Tinguem en comte que el cost total de l'obra de l'eix transversal es finançarà amb el sistema de peatge a l'ombra. Una abraçada!!!!!

Autor/a del comentari: Jose - Data: 17/03/2009

Hola Rosa, jo estic d’acord amb el desdoblament, mes que rés perquè es una carretera que ja existeix i te un fluid de transit important igual que la taxa de accidents mortals. L’any 2006 7 morts, la segona via de tota Catalunya amb mes morts i al 2007 8 morts la tercera de tota la comunitat. Per aquet motiu penso que es necessari la millora d’aquesta via. Si no estigues feta segurament tindria la mateixa opinió que tu, però no es el cas. El que no entenc es perquè no la van fer doble en el seu moment, això pasarà a la llarga amb l’eix que uneix Manlleu amb Olot, quan tingui un nivell alt d’accidents mortals tindran que fer un altre reinversió per desdoblar-la. La feina mal feta no te futur, una abraçada Rosa Mª.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 17/03/2009

El desdoblament de l'eix transversal és ja una realitat,les obres començaran aquesta primavera,concretament a finals del mes de Març.Som prou concients del que comportarà aquestes obres?Quina visió medioambiental tindrem?Que en quedarà amb les expropiacions que fan prenen sòl agricola,boscos,etc...?Aquest prjecte comporta el desdoblament de 142'8Km de carretera,és farà un nou tram de 2Km d'autovia la construcció de 52 viaductes,14 túnels i 40 enllaços.El tram entre Vic i Caldes de Malavella és el més complex de tota la carretera per l'orografia per on s'han de fer les obres.Son 55'4Km que inclouen 20 viaductes,12 túnels i 14 enllaços que s'hauran de desdoblar.A més en alguns trams la carretera tindrà 5 carrils perquè l'alta presència de camions no afecti la fluïdesa del trànsit.La gran novetat serà a l'extrem de la carretera, ja que en comptes de desembocar a la rotonda de l'aeroport ho farà a l'N-II a l'altura de Franciac.Així just abans de l'autopista hi haurà un enllaç que conectarà amb la carretera actual fins l'aeroport,que és mantindrà tal com està,mentre que l'eix desdoblat continuarà fins a Caldes,on conectarà amb l'A-2 amb un nou enllaç final que permetrà tots els moviments en cadascun dels sentits.L'obra costarà 400 milions i l'intenció és tenir-la enllestida l'any 2011.Ens hem preguntat mai si realment necesitem el desdoblament d'aquesta via?No seria millor començar les obres per desdoblar la via ferria,amb una bona estació de mercaderies,i un bon funcionament per el recorregut de rodalies?Amb els mateixos milions que els costa fer el desdoblament de l'eix,perquè desprès d'aquest de ben segur faràn el desdoblament de la via ferria Vic -Barcelona.

Autor/a del comentari: MARIA MAS - Data: 16/03/2009

És important progressar, però que sigui sostenible. Les noves tecnologies ens porten més comoditats per poder treballar millor. Per altra banda consumim molt sense donar-li cap importància, Començant per l'energia elèctrica, els combustibles fòssils i l'aigua. Si a casa moltes vegades no malgastéssim tan... Per solucionar-ho podem tancar una aixeta que gotegi, posar el rentaplats quan està ple, la vitroceràmica tancar-la abans que el menjar estigui cuit, agafar el cotxe per distàncies llargues (les curtes a peu), la calefacció no tenir-la posada a vint graus... Si aconseguíssim no fer tantes deixalles tirades a les carreteres i que fóssim conscients de posar-les als contenidors tot seria més sostenible. Cal construir carreteres, autovies, per poder progressar però no contaminar tan.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 14/03/2009

Estic contenta per el NO AEROPORT,en LLuis Verdaguer a demostrat que sap escoltar la ciutadania,i empatía amb en Josep Salom i la població tonenca que en rebia les conseqüencies de ple,cosa que el Sr.Arisa no va contemplar mai,només vetllar el seu benefici,però l'hi ha sortit el tret per la culata.Mentres que Taradell a volgut conservar el seu patrimoni,i aixó fa que una part de la comarca d'osona perduri la pagesia i la tranquilitat que aquests tenen.Tonencs ara podreu dormir més tranquils que mai !!!!!!!

Autor/a del comentari: Pilar Veiga - Data: 10/03/2009

Home doncs,el tema de les centrals nuclears.Són un gran trasvals per al medi natural,per les persones,els animals...
I no diguem cada vegada que hi ha hagut un problema amb una fuita.Com és que cada vegada que hi ha un problema, els principals culpables intenten tapar al màxim el problema?Sóm concients del perill que ens envolta?Referent al tema de l'aeroport a Taradell estic totalment en contra.Si perquè quatre rics puguin deixar el seu avionet més a la vora de casa haig de sacrificar un tros de la falda del Montseny,m'estimo més que desdoblin la via del tren Vic-Barcelona i ,tant per tant en fem un us els rics i els no tan rics,un benefici per tothom,no només uns quants privilegiats.

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 10/03/2009

Intentaré fer un resum de tot el que s'ha dit en forma de llista. Aquestes són les coses que s'han aportat i que podem fer per compatibilitzar progrés i sostenibilitat:

1-Limitar la temperatura dels aires acondicionats a 25º.
2-Limitar la temperatura de la calefacció a 20º.
3-Augmentar la vida útil de certs aparells tecnològics (el mòbil, per exemple).
4-Reduir el consum de bosses de plàstic sobretot a l'hora d'anar a comrar.
5-Passar-nos al consum de proximitat.
6-Dutxar-se en comptes de banyar-se.
7-Apagar els aparells electrònics completament.
8-Reduir els desplaçaments curts amb cotxe.
9-Reciclar les deixalles (amb o sense l'ajuda dels ajuntaments dels pobles on vivim)
10-La gent que pugui, fer compost amb la matèria orgànica.
11-Comprar productes al supermercat que generin els menys residus possibles.

Crec que la llista està força bé, però de moment són mesures poc atrevides o poc controvertides. Podríeu trobar més mesures però d'un impacte encara més fort? Mesures que siguin polèmiques, per exemple.

Dels comentaris de la gent, també han sortit coses que es poden fer, però que considero que queden fora del nostre abast. Aquí teniu la llista que, si us sembla, també podem anar ampliant:
1-Incrementar les multes i els controls a la gent i les empreses que contaminen.
2-Incentivar / premiar la gent que fa bé el reciclatge de les seves deixalles.
3-Apostar fort per nous sistemes energètics (energies renovables, cotxes que funcionin amb gas natural o amb electricitat...)
4-Obligar per llei en les noves construccions de fer un aprofitament de les aigües pluvials.

Finalment, han començat a sortir temes com les Infrastructures i la seva necessitat. Anem-ne a parlar! Jo us el·laboro una llista de les que em venen al cap i podem discutir la seva necessitat o no. També podem ampliar la llista, no?
1-Obres de posada a 0 de la C17.
2-Desdoblament de l'eix transversal.
3-Desdoblament de la línia de tren de Barcelona a Vic.
4-Autopista de Centelles a Sabadell.
5-Aeroport corporatiu a Montrodon o a qualsevol altre lloc.
6-MAT

Finalment, quan comencin a sortir mesures més polèmiques i més atrevides, començarem a discutir qui estaria d'acord a aplicar-les i qui no voldria renunciar a les comoditats a favor del planeta.

Autor/a del comentari: Anna - Data: 08/03/2009

Pel que fa referència al món de l´automòbil i l´ús del petroli, haig de dir que encara sóm enormement depenets d´aquesta energia fòssil no renovable.Malgrat que ja fa anys que l´alternativa està sobre la taula (energia solar, energia elèctrica, hidrògen i altres ) els interessos de les grans empreses petrolieres i del sector de l´automòbil no aposten per aquest canvi.
A veure com li vens a un consumidor un vehicle elèctric, dient-li que no pasarà de 100 o 120 km/h, o que no tindrá velocitat d´acceleració i que, entre altres, les sensacions que experimenta amb un vehicle amb motor d´explosió ja no les podrá tenir amb un vehicle elèctric. Doncs bé, això ja fa temps que ho entenen a alguns països nòrdics, per no perdre l´exemple...

Autor/a del comentari: JOANNA - Data: 07/03/2009

Si això s'hauria de fer!!!! Crear sistemes de regadiu i plaques solars. Estic d'acord amb la Rosa i en Josep. És una manera d'estalviar aigua i llum. El que diu en Xevi dels embolcalls en el super també s'hauria de mira més (molta bossa per res). Estic d'acord.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 06/03/2009

Estic totalment d'acord amb tú Josep,nosaltres tenim uns dipósits en els quals hi recollim tota l'aigua de la pluja atravès de les canals,i aquesta la utilitzem per regar i donar beure al bèstiar,i a la vivenda les aixetes van totes amb difussors,val la pena!!!!!.Jo crec que els municipis haurien de fer al mateix,per poder regar totes les zones enjardinades,i no malbaratar l'aigua que va per consum domèstic,jo personalment no entenc perque les rotondes sempre han de tenir una gespa,plantes que necesiten regadiu,el que hi han de plantar son plantes sostenibles que ja n'hi han.

Autor/a del comentari: jose carrasco - Data: 06/03/2009

M’ha graderia afegí una idea però del tema anterior abans de començar aquet nou. La meva idea es la següent, obligar a totes les noves construccions a fer un sistema de recollida de l’aigua de la pluja,per desprès aquet aigua aprofitar-la per al reg o per la cisterna del water o fins i tot per el rentavaixelles. Dic obligar perquè actualment m’assembla que es obligatori muntar plaques solars per estalviar energia. Crec que es una bona idea per estalviar aigua¿no?

Autor/a del comentari: Rosa Mª - Data: 06/03/2009

A les entrades de les grans ciutats posen un limit de velocitat de 80 Km/h,les dades els indiquen millores medioambientals.Els nivells de partícules en suspensió,com el diòxid de nitrogen els a baixat en molts llocs un 13%.Tot aixó esta molt bè,però perque no fan que els camions i els turismes funcionin amb gas natural comprimit?perque no van proposar una normativa per a tot el transport, tant terrestre com maritim?.Saben que aquest combustible es més respectuos amb el medi ambient i menys incidencia en la salut de la població.Aquest combustible no necesita processos de transformació.Una opció serien els turismes híbrids o elèctrics.On tot Europa son una realitat quotidiana,els carres estant preparats perquè es carreguin ,aquí gairebè ni en parlem,en quan son una opció econòmica i ecològica.Si pensem en global la sostenibilitat te cada vegada més comportament cívic,optem per energies renovables,netes,eòlica,solar,hidrahúlica,geotèrmica,etc....menys amb els turismes i els transports,la gent només busca motor i a corre, aquí ningú comtempla el medi ambient.Pensem que el petroli només contribueix a generar guerres i desastres ecològics.
(p.d.potser no tocava ara fer aquesta reflexió,veien la nova proposta,però ho tenia pendent)

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 05/03/2009

Avui m'ha arribat per correu electrònic un comunicat de premsa del Grup de Defensa del Ter (veure el comunicat) que és interessant de llegir en relació a la discussió que estem tenint.

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 05/03/2009

Fins ara hem anat trobant coses que podem fer i que estan al nostre abast per fer compatible progrés i sostenibilitat (podeu veure la llista més enrere). Però ara ha sortit un tema (en les últimes aportacions) que per mi és un pel més espinós: el tema del reciclatge. Una part depèn de nosaltres: que recliclem a casa i que treiem les deixalles que toquen el dia que toquen. Però és que hi ha una altra part: per molt bé que fem les coses, jo vaig al supermercat a comprar unes magdalenes i porten 3 embolcalls abans no arribo a poder-les menjar. Ja podem anar reciclant però si cada vegada hi ha més coses per recliclar no si si al final els arbres no ens deixaran veure el bosc...

Autor/a del comentari: Jose carrasco - Data: 04/03/2009

Hola!!!jo també reciclo!!!,crec que els ajuntaments tindrien que obligar a tothom a recicla, perquè es un benefici per tots. No se com,però seria interessant perquè molta gent passa de tot. Inventar algun tipus de control per pogué multa a,segurament que s’augmentaria el percentatge d’escombreries reciclades.

Autor/a del comentari: pilar veiga - Data: 04/03/2009

Holaaaaa!Uiiiii quina participació! [...] Jo crec que és molt positiu reciclar i molt més que la gent hi contribueixi.Per a mi no és un gran problema ni estiu ni hivern,ja que a Taradell està ben organitzat.De l'única cosa que em puc queixar és del preu que estic pagant per aquest servei.En el meu cas pago 110 eur l'any.No creieu que paguem una mica car fer un bé al planeta?

Autor/a del comentari: joanna - Data: 04/03/2009

tots plegats consumin molt ,perquè això no sigui més així .Tots ens hem de conciencía a reciclar ,no consumir aigua inecesaria, i fer un bon ús del reciclatge etc... Però segueix-ho amb ho mateix tots els ayuntaments vinga nois recicleu ......m'està molt bé ,però per no fer veritablament mal al medi ambient ,tindrien que haver lleis estrictes . Ex: fer un bon revisat a les fabriques petroleres i quimíques , revisar els tubs de escap dels cotxes,etc... ja que tot això realment conatmina molt el planeta .I dels experiments bioquímics i bacterológics qué dieu?això si que és un tema important i que ningu ho te en compte.``que mentres uns reciclen els altres s'arriscan a crear una catastrofe al planeta ´´

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 04/03/2009

Referent al tema del reciclatge,nosaltres a casa som compostadors,això ens porta feina perque quan esporguem els arbres totes les branques passen per la trituradora,les fulles de roure,la gespa tallada,la matèria orgànica del dia a dia,això va tot barrejat.
Que obtenim? un compo excel.lent per a les plantes,etc..
La mancomunitat et fa una visita anual per veure si fas bè el compostatge,si tens cap dubte,etc...
De que ens beneficiem? doncs d'una bonificació en la taxa d'escombraries,però no nomes pel fet de ser compostadors, tambè per fer el reciclatge ben fet.
Si per totes les families que reciclen bè,(deixem de banda el compostatge),es poguesin beneficiar d'una deducció en la taxa d'escombraries,passant un control previ per la mancomunitat,segurament es faria molt més bè.

Autor/a del comentari: Anna - Data: 03/03/2009

Hola. Per un ajuntament la gestió de residus és una de les inversions econòmiques més important, i en conseqüència s'ha de fer bé (cal molta pedagogia als ciutadans) perquè tothom hi col.labori. Tot i així, el nostre sistema de recollida selectiva porta a porta, crec que té coses bones i dolentes. Una de les coses bones és que el fet de no tenir contenidors obliga a un mateix a seguir estrictament el procés de selecció,(si prèviament es fa bé a casa), per altre banda un dels inconvenients rau en no poder treure cada dia tot tipus de brossa, fet que produeix -sobretot a l'estiu- males olors amb el residu orgànic.
Malgrat que hi hagi la deixalleria 24h, hi ha molta gent que no disposa de mitjans per arribar-s´hi.
Un dels sistemes que s´està utilitzant actualment és la recollida neumàtica (contenidors soterrats), això evita les males olors, l'impacte visual i et permet desfer-te de la brossa en qualsevol dia i hora, entre altres coses.
Sense deixar de banda el reciclatge, una pràctica que també fem a casa, és portar les joguines en desús a la ludoteca, cosa que reforça la pedagogia on abans fèiem esment.
Bona nit!

Autor/a del comentari: Patri - Data: 03/03/2009

pozi la mitad de las cosa que le pasa al medio ambient es culpa nuestra , pero nosotros tampoco po nemos remedio y no consiste en que una persna recicle sino que tendria que acerlo todo el mundo para que funcionara efectivamente .Las obras de la carretera son una putada o no ,o no veis como esta la c-17 ,o comom se llame? [...]

Autor/a del comentari: pilar veiga - Data: 03/03/2009

Hola a tothom.Què em dieu sobre el tema de les escombreries?Quants de nosaltres reciclem?Ho fem correctament?
Estem concienciats?Creieu que funciona bé el sistema?

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 02/03/2009

Ja comencem a tenir un bon gruix de coses que es poden fer per millorar la situació actual i tendir cap a un progrés sostenible:

1-Limitar la temperatura dels aires acondicionats a 25º.
2-Limitar la temperatura de la calefacció a 20º.
3-Augmentar la vida útil de certs aparells tecnològics (el mòbil, per exemple).
4-Reduir el consum de bosses de plàstic sobretot a l'hora d'anar a comrar.
5-Passar-nos al consum de proximitat.
6-Dutxar-se en comptes de banyar-se.
7-Apagar els aparells electrònics completament,
8-Reduir els desplaçaments curts amb cotxe.

Seguim amb la pluja d'idees? De moment són tot coses que podem fer i que no ens costen gaire.

Autor/a del comentari: Anna - Data: 01/03/2009

Hola,
Afegint a la llista coses que podem fer per un món més sostenible, sí que n'hi ha més, com per exemple, dutxar-se en lloc de banyar-se, no apagar els aparells electrònics des del comandament i rebutjar els que no tenen botó d'encesa ( aparells que quan els apagues continuen encesos). Una cosa que a mi en crida l'atenció, és que aquí al poble la gent agafa el cotxe per anar al carrer del costat, entre que agafes el cotxe, aparques i arribes a lloc, us heu parat a pensar que caminant trigaríeu el mateix o fins i tot menys?. Si anéssim a Barcelona a viure un tems, us imagineu agafar el cotxe per anar a tot arreu? sí, ja sé que allà el transport public és divers... però això no serveix d'excusa.
Fen referència al comentari d'en Joan , envers la compra de proximitat, estic totalment d'acord, però jo m'he trobat que sovint he pagat un preu més alt per producte biològic o de mercat, tot i que sigui millor qualitat, moltes vegades la butxaca mana.
Fins aviat.

Autor/a del comentari: Joan - Data: 01/03/2009

Hola a tots, m'agrada aquest debat i no em puc estar de dir una cosa! Heu sentit a parlar del drecreixement? és una teoria econòmica que pregona que cal disminuir tot allò relacionat amb el consum superflu, però no és tan senzill com demanar que la gent deixi de consumir i tornar enrera, sinó consumir assenyadament. Un dels pilars és el consum de proximitat, o sigui no consumir productes que vénen de l'altra banda del món (cosa que passa molt amb els vegetals i el peix) perquè implica que hi ha molt consum de petroli en el transport. L'objectiu final és reduir el consum d'allò que és nociu pel planeta.
A Internet trobareu molta informació si us interessa. Un dels teòrics més importants és Serge Latouche i té un llibre brutal que es titula "La apuesta por el decrecimiento". Per cert, sabeu que a Vic s'ha creat un grup de decreixement?

Salut a tots i totes

Autor/a del comentari: Joanna - Data: 01/03/2009

Tot el que expliqueu amb sembla molt bé ,però i els politícs que solament l\'unic que fan és omplir-se de bitllets,i qué el món quedi com quedi per els que benen darrera,ells també són molts responsables, per no acabar amb el planeta.Petroli, petroli............. ja ni ha de petroli ja hu sabem ,però els cotxes poden anar amb energia solar,la calafacció també pot hanar amb energia solar.Per tant que començin perqui.I Per part nostre quan comenzarem ha hanar a comprar i emportan-se la bosa de reciclatge al super,amb vegades de consumir boses per acabar en les escombraries ho en el mar etc...això és una i així moltes més coses.no hem de dir que no a les infrastructures sino mira la manera de fer que la energia sigui la més adequada al medi ambient i també que els politícs posin mesures drastiques per el medi ambient ,un exemple és quan algu llensa alguna cosa ha terra multazaaaaaaaa... perque barcelona fa fastic tant maca que podria ser.jo imaginu que com quntinui així la cosa tanta gent en el planeta i tant mal quidat tot .Els nostres fills potser no però de aqui ha no gaires generacions la gent tindra que sortir amb mascareta al carrer.

Autor/a del comentari: Pilar - Data: 28/02/2009

Sí [...], la cosa va per aquí.Un dels problemes és la poca utilitat que li donem a les coses.Sento no saber expresar-me amb més claredat.
Va gent animeu-vos una mica més i opineu!!!

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 28/02/2009

En resposta a l'última aportació de la Pilar no entenc molt la relació entre calefacció i mòbil, però intentaré entendre el que ens vols dir. Crec que la queixa va en relació a la poca vida útil que els hi donem a certs aparells electrònics (com per exemple el mòbil) i que això suposa una generació de residus innecessària. Va per aquí el tema? Llavors, que jo em pugui connectar a casa a internet i també en el mòbil no suposa cap gran greuge mediambiental, ja que el problema en aquest sentit ja bé de tenir mòbil en si (s'han d'instal·lar antenes arreu del territori perquè tothom pugui tenir cobertura). A més, diria que avui en dia ja comença a ser difícil trobar un mòbil sense connexió a internet. Finalment, crec que limitar la calefacció a l'hivern a 20º i l'aire acondicionat a l'estil a 25º no seria cap esforç exagerat i si que ajudaria i molt a nivell energètic. Suposo que tothom veu que el que si que es necessita és un esforç per part de tothom per millorar el tema. Per tan, resumim les coses que podem fer per conciliar progrés i sostenibilitat:

1-Limitar la temperatura dels aires acondicionats a 25º.
2-Limitar la temperatura de la calefacció a 20º.
3-Augmentar la vida útil de certs aparells tecnològics (el mòbil, per exemple).

En tenim més?

Autor/a del comentari: Pilar - Data: 28/02/2009

Va una altra,
Quants de nosaltres tenim internet a casa (perquè la situació ens ho requereix) tot i que en trobem a l'escola,en qualsevol bar...
Tots tenim(si més no la majoria)un telèfon que el renovem més que la roba interior...el motiu, cadascú se'l sap...
Però mira per on,telefonica treu IPHONE i tots correm a comprar-lo!Què passa...que l'internet que tenim a casa no ens permet a cnectar-nos?el de la feina tampoc?
I què passa amb el telèfon que fins ara feiem servir?Els hi donem als nens perquè hi juguin i es comencin a familiaritzar?
Si jo haig de reduir el consum meu de calefacció(i que consti que jo no la posso a més de 20º)per què ?...
Us ho deixo així.Ei, que la gent no s'hagafi malament els meus comentaris ,que no els interpreti equivocadament, el que passa és que sempre m'agrada mirar cap el sentit oposat de les agulles...

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 27/02/2009

Pilar, ets la primera que comença a dir les coses pel seu nom, tot i que trobo que és un pel exagerada la teva aportació. No creieu que hi ha un terme mig entre el que tenim ara i el que ens planteja la Pilar (que vindria a ser tornar 70 anys enrere)? Jo crec que potser un bon mètode per abordar la qüestió (si és que estem d'acord que el progrés desmesurat i no sostenible no ens convé) és fer una llista de les petites coses que podríem fer tots per millorar la situació sense haver de renunciar excessivament. Ens animem?

Primera proposta: que es reguli la temperatura dels aires acondicionats a l'estiu perquè no puguin baixar la temperatura per sota dels 25º.

Autor/a del comentari: Pilar - Data: 27/02/2009

Hola a tothom,
He llegit tots els vostres comentaris i crec que la cosa està verda,molt verda.He vist que tenim un diable que no és gens permisible,per tant,crec que ens hem de mullar una mica més el cul...
He volgut robar alguns dels pensaments dels meus companys,ja que ,no sé per on començar [...].
Per començar,què us sembla si un dia davant de casa en comptes de cotxe ens espera un burro disposat a portar-nos a treballar?
Que en comptes d'una rentadora hagim d'agafar la roba i anar fins al riu a rentar-la(en el meu cas)haig de baixar fins a Vic i rentar-la al Gurri?
Al matí,disposats a escalfar-nos la llet ens adonem que hem d'anar al bosc a tallar llenya,encendre la cuina de cuinar,esperar que aquesta estigui calenta i ,llavors,posar el pot a escalfar?
Que per poder fer-me passar el fred a l'hivern encengui la llar de foc i hi dormi al davant perquè la resta de la casa està freda?
Que per poder anar a fer el got amb els amics hagi d'escriure'ls una carta una setmana abans per dir-los el dia,l'hora i el lloc?
Que per poder compartir amb tots vosaltres aquests moments(a veure com us ho dic)què?!!!ens trobem el diumenge sortint de missa per parlar-ne?
Al dia d'avui,tinc certes comoditats a les quals no vull renunciar.
Però,d'altra banda,el preu que estem pagant és molt elevat,l'avaricia d'uns,la mala administració d'altres,els mals usos de tots plegats ens porta a la destrucció de tot.
Ho patiran els nostres fills?Sí,però els primers que ho estem patint som nosaltres,tot i que,ens és més fàcil mirar cap a un altra banda.
Per a mi el problema és el consumisme sense límits;la solució,ara per ara,no hi és.

Autor/a del comentari: Jose carrasco - Data: 26/02/2009

Avui dia unes bonas infraestructuras fan falta, perquè sense aquestes es faria difícil viure com estem acostumats. També es cert que darrera d’això hi ha molts interessos polítics.
Jo crec que fan falta aquestes infraestructures però amb una mica de cap i estudiant be les seves conseqüències. Actualment estem escoltant per les notìcies el tema de la concentració de contaminació a les grans ciutats com per exemple Barcelona.¿No seria millor abans de baixar el límit de velocitat al les entrades i a les ciutats,fer un bon transport públic (ràpid,eficient etc...) davant aquet problema de contaminació?. Y una vegada solucionat el tema del transport públic desprès utilitzar aquets mètodes per consciencià a la gent de la contaminació.

Autor/a del comentari: Miki - Data: 26/02/2009

Per a solucionar el tema del creixement sostenible jo tinc més fe en el progrés tecnològic que en el de les actituds, la veritat. És evident que tots hem de canviar d'actitud en relació al consumisme, les necessitats materials, la comoditat amb que ens agrada viure, etc, però a gran escala em costa de creure que mai s'arribi a una massa crítica de canvi suficient com per a revertir els canvis ambientals. En canvi, crec que el desenvolupament (si s'hi dediquen recursos, evidentment) de tecnologies híbrides o netes de desplaçament, fonts d'energia netes, sistemes de reciclatge eficients, etc, poden tenir un impacte més gran i més durador. També crec que els governs haurien de fer lleis, més que ara, que obliguessin a l'adopció de mesures de control de l'impacte ambiental (sempre i quan tinguessin un fonament científic que les justifiqués), tant a nivell d'empreses, com de municipis, com individuals, tot i que aquestes mesures sempre són impopulars i tenen un cost polític. Sona derrotista, però estic convençut de que el canvi d'actituds, si ha de ser a gran escala, ha de ser una mica forçat. Evidentment, no val que als països rics s'imposin aquestes mesures si després les grans empreses se'n van als països pobres, amb lleis més laxes o sistemes més evidentment corruptes, a contaminar perquè surt més econòmic que modificar els sistemes de producció aqui. Si alguna cosa hem aprés amb la globalització és que el món és molt petit, i tot afecta a tot.


Dit en poques paraules: el problema del creixement sostenible el solucionarà la tecnologia o no el solucionarà ningú, i l'horizó em sembla més aviat ombrívol, la veritat.

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 26/02/2009

Ana Ruth: Crec que t'hauries de definir una mica més. Quin creus que és el camí a seguir? I un cop t'hagis decidit, com ho hem de fer?

Lorena: En el teu cas veig que et decantes pel progrés, però creus que abusem. Al teu criteri, com ens hauríem de moderar?

Patri: Si partim de la teva premissa i som per naturalesa egoistes, com podem solucionar al tema? On ens porta el camí que hem pres ara? Què proposes?

Rosa Mª: Ni tant ni tant poc. Crec que hem de trobar l'equilibri entre passar penes i consumisme desmesurat. El que no se és la fòrmula. Com ho podríem fer?

Anna: Crec que l'Anna és la primera que aporta una solució a petita escala del problema, però em dóna la sensació que és un granet de sorra enmig d'un desert. Tot i així, us animo a proposar més solucions per intentar equilibrar el problema (si és que aquest és el camí...)

Autor/a del comentari: Anna - Data: 25/02/2009

HOLA,
el problema es que vivim en un espiral de consumisme brutal i quan un intenta no seguir aquests rols et fan sentir diferent, penso que per viure no ens calen ni la meitat de les coses que tenim i que per comoditat en fem un mal ús d´aquestes.
Jo el que procuro es donar exemple als meus fills, ( fent-los entendre que les necessitats en les creem nosaltres mateixos, i que no per tenir més coses ets millor que l´altre).
Si les coses no cambien els que pagaran les consequencies seran les properes generacions.

Autor/a del comentari: ROSA Mª - Data: 25/02/2009

Estem molt ben acostumats,sobre tot que no ens falti de res a casa,ara el dia que no tenim llum ja l'hem parida,no podem cuinar perque la vitro no va,la rentadora tampoc,ens fotem de fred perque la calefacció no funciona,vols sortir amb el cotxe i la porta es automàtica,això entre altres coses,ja tenim el caos,agafem mala llet.Però els nostres pares, els nostres avis ,ells no tenien aquestes comoditats sobre tot els avis,i bé que vivien,l'aigua fins i tot l'avien d'anar a buscar moltes vegades prou lluny de la casa,fes el temps que fes.Els nostres pares s'han acostumat ràpidament a les comoditats,es clar a lo bó tothom s'acostuma.

Autor/a del comentari: patri - Data: 25/02/2009

la veritat es que no se gaire del tema , pero lo que us puc aportar es q costara molt equilibrar el mon ja que som persones egoistes imirem nomes per lo nostre

Autor/a del comentari: Lorena - Data: 25/02/2009

penso que es bo tirar endavant amb tot el que ens ajudi a millorar pero crec que estem abusant,.

Autor/a del comentari: ana ruth - Data: 25/02/2009

crec que el nostre pais necessita de tots aquests canvis pero també crec que és necessari cuidar del medi ambient també puguem viure sense aquests canvis.

novetats opinables
Club de lectura (juliol - agost - setembre 2011)
Club de lectura (juliol - agost - setembre 2011)
Els Indignats
Els Indignats
Club de lectura (abril - maig - juny 2011)
Club de lectura (abril - maig - juny 2011)
Club de lectura (gener - febrer - març 2011)
Club de lectura (gener - febrer - març 2011)
Club de lectura (octubre - novembre - desembre 2010)
Club de lectura (octubre - novembre - desembre 2010)
Club de lectura (juny - juliol - agost 2010)
Club de lectura (juny - juliol - agost 2010)
Club de lectura (març - abril - maig 2010)
Club de lectura (març - abril - maig 2010)
Club de lectura (gener - febrer 2010)
Club de lectura (gener - febrer 2010)
Club de lectura (4t trimestre del 2009)
Club de lectura (4t trimestre del 2009)
Club de lectura (3r trimestre del 2009)
Club de lectura (3r trimestre del 2009)
Els valors
Els valors
Progrés i sostenibilitat
Progrés i sostenibilitat
Lost (<em>Perdidos</em>): comentem la sèrie
Lost (Perdidos): comentem la sèrie
FaceBook, la nova manera moderna i de moda de perdre el temps
FaceBook, la nova manera moderna i de moda de perdre el temps
Integració a través de la separació
Integració a través de la separació
Discussions literàries
Discussions literàries
L'educació està fatal? O són les famílies?
L'educació està fatal? O són les famílies?
Cagum el Pare Noel!
Cagum el Pare Noel!
Violència de gènere
Violència de gènere
No tindràs casa en la puta vida!
No tindràs casa en la puta vida!
Windows Vista? XP? Línux? Mac OSX?
Windows Vista? XP? Línux? Mac OSX?
Dependència o independència de Catalunya
Dependència o independència de Catalunya
   
 
(c) 2007-2024 logo xelu.net | Última actualització: 20/04/2024 | Facebook | Instagram BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.