|
sinòpsis |
Europa viu l'Era de l'Imperialisme. Els inversionistes internacionals pugnen per aconseguir les influències més grans en el continent. Utilitzant bons comercials, aquests inversionistes controlen la política de les 6 nacions imperials: Àustria-Hungria, Itàlia, França, Gran Bretanya, l'Imperi Germànic i Rússia. Les nacions construeixen fàbriques, flotes i allisten exèrcits. Els inversionistes observen com les seves nacions s'expandeixen, financen guerres, col·lecten impostos... Cada jugador representa a un inversionista internacional. Només aquell que aconsegueixi incrementar el seu capital i a la vegada influir sobre les nacions més poderoses d'Europa, serà el guanyador d'aquesta competència Imperial. |
resum de les normes |
Intentaré fer un resum de les normes, però agafeu-vos-ho com això, un resum per a refrescar el joc després de dies de no jugar-hi o per tenir-ne una primera impressió. Si s'hi vol jugar s'haurà de tenir ben a mà les instruccions completes.
Primer de tot, sobretot si és el primer cop que hi jugueu, heu de tenir en compte que tots els colors corresponents a als diferents imperis juguen (els 6) i que els jugadors no són propietaris de cap color si no que en el cas de que ostentin el govern d'aquell imperi podran gestionar els exercits i les fàbriques de l'imperi corresponent temporalment, en el cas que un altre jugador inverteixi més diners en la nació en concret i obtingui el control del govern. O sigui que no ens hem d'identificar en colors o països concrets si no que hem de tenir clar que som inversionistes que el que volem és treure rendiment de les inversions fetes en els diferents imperis.
Com heu pogut veure en la petita introducció, el nostre objectiu és invertir en nacions/països/imperis (digueu-li com vulgueu) i treure'n rendiment. En el cas de que siguem els màxim inversors en un país en control·larem el govern i en el torn del país executarem les accions que creguem pertinents.
Ja en la mecànica del joc, es van fent torns per països (començant per Àustria-Hungria i seguint la numeració del taulell). En el torn d'un país, la persona que ostenta el poder pot fer avançar el seu marcador d'acció pel rondel (cercle amb totes les accions a la part superior esquerra del taulell). Avançar 3 posicions és gratuït. Avançar una posició addicional fins a un màxim de 3 costarà 2.000.000 al govern del país. Les accions a escollir són les següents:
>> FÀBRICA: El govern del país pot construir una fàbrica en un ciutat del país marcada de color cafè (arsenal) o de color blau (drassana). Els arsenals podran fabricar exercits de terra i les drassanes flotes marítimes. El cost d'una fàbrica és de 5.000.000.
>> PRODUCCIÓ: Cada fàbrica del país pot produir un exercit o un vaixell sempre i quan la seva província no estigui ocupada per exèrcits hostils. Els vaixells produïts es queden a port i necessitaran un torn de maniobres per sortir a la mar.
>> IMPORTACIÓ: El govern de la nació pot comprar amb els seus diners fins a 3 unitats militar al cost d'1.000.000 cada una i les pot col·locar a qualsevol província de la nació.
>> MANIOBRA: Aquest pas consta de 3 fases:
1. Les flotes es poden moure per regions marítimes adjacents (només d'una en una). Si hi ha flotes d'altres països es pot decidir plantar cara o no. En el cas de batalla, sempre s'eliminen les flotes emparellant-les una a una (d'un país i de l'altre) i només resten les que sobren del país que n'hi tenia més.
2. Els exèrcits es poden moure per regions terrestres adjacents d'una en una. En el cas de que estiguin dins del seu país, poden fer servir el tren (que no està marcat en el taulell), per moure-s'hi lliurement (sempre i quan no hi hagi cap exèrcit hostil en cap de les províncies del país). Els exercits també poden utilitzar les flotes per travessar mars, però en necessiten un en cada regió marítima fins a arribar el seu destí. Cada vaixell es pot utilitzar una sola vegada pel transport de tropes per torn. Finalment, 3 exèrcits terrestres poden enderrocar una fàbrica (en aquest cas s'eliminen els 3 exèrcits i la fàbrica), o presentar batalla entre exèrcits (igual que en el cas del vaixells), o restar hostils en una província sense exèrcits propis o restar amigables i en aquest cas els tombarem de costat.
3. Les fitxes d'impostos (rodones i planes) es col·loquen en els mars i en les regions de color marró que control·la el país.
>> INVERSIONISTA: Consta de tres fases. La fase 2 i 3 són executades només que un marcador d'una nació passi per sobre de la casella en el rondel. En el cas de parar-hi, s'executen les 3.
1. Es govern paga els interessos als inversionistes que tenen interessos en el país. Si el govern no pot, el jugador que ostenta el govern es farà càrrec dels pagaments.
2. El banc paga al jugador amb la carta d'inversionista 2.000.000. Aquest pot incrementar l'inversió en un país o invertir en un de nou. No es poden tenir mai dos targes d'inversió del mateix país. Els diners invertits van a la tresoreria de la nació.
3. Si hi ha jugadors que no control·len cap govern poden invertir (però sense cobrar els 2.000.000).
Finalment, la carta d'inversionista es mou cap al jugador de la dreta.
>> IMPOSTOS: També consta de 3 fases:
1. El banc paga al jugador 2.000.000 per cada fàbrica en el país que no tingui exèrcits hostils en la província. El banc paga al jugador 1.000.000 per cada fitxa d'impostos.
2. El banc paga a la nació el mateix que en el punt 1, restant 1.000.000 per a cada unitat militar que tingui sobre el taulell (vaixells i exercits de terra).
3. Depenent dels impostos cobrats en el punt 1, la nació mou la seva fitxa en l'escala de taxes, i mira quants punts ha de moure la seva fitxa en l'escala de poder. El banc paga al jugador 1.000.000 addicional per cada nivell augmentat en l'escala de taxes.
FINALITZACIÓ DEL JOC:
El joc acaba quan el marcador d'una nació arriba a la casella 25 de l'escala de poder. En aquell moment, cada jugador transforma en diners la quantitat del seu interessos en una nació pel factor multiplicatiu marcat en l'escala de poder (corresponent al marcador de la nació). Això sumats als diners del jugador, fan els punts de victòria.
ACLARIMENT SOBRE LES TRESORERIES:
Ja hem vist durant l'explicació que hi ha 3 tresoreries diferents. La primera és la del jugador, que és la que contarà al final del joc. La segona és la del país, que es fa servir en determinades accions i que és necessari que estigui nodrida per avançar. La tercera és el banc. Les tresoreries no es poden barrejar i no es pot regalar diners entre elles ni entre els jugadors. |
fotos (0) |
|
|
>> Pàgina oficial del joc (en anglès i alemany) |
afegir un comentari |
|
els vostres comentaris (2 ) |
Autor/a del comentari: Xevi -
Data: 12/05/2008
Sorpresa molt agradable després de la desesperació inicial. Aquest podria ser el titular de la nostra primera experiència amb l'imperial. La desesperació inicial ve donada pel fet de que les normes no són fàcils, més aviat les podríem qualificar d'espesses. És un joc on cada torn l'usuari pot escollir fer una acció entre unes quantes, on cada una d'elles es pot compondre de 3 passos els quals s'han de recordar i entendre per a poder desenvolupar una partida mínimament àgil i interessant. Sorpresa molt agradable pel fet que un cop has jugat unes rondes les coses es clarifiquen molt i el joc comença a prendre tot el sentit. En aquest aspecte em recorda molt a jocs com el Caylus i el Puerto Rico, jocs espessos d'explicar però que quan hi aprens a jugar són fantàstics.
El joc un cop entès és força àgil i et manté la ment ocupada durant el torn de la resta de jugadors. Requereix un esforç entendre que ets un inversor que posa el seus diners als governs de països i el teu objectiu és rendibilitzar aquestes inversions, més que fer-te amb el control de molts països. Aquest és el concepte més complicat i ens ve heretat d'altres jocs on el que guanya és el que més acumula. En aquest cas, el guanyador és el que ha sabut rendibilitzar més les seves inversions i ha sabut invertir en els països més potents. I és que es fa estrany que els governs dels imperis canviïn de mans d'un torn a l'altra i que tot l'esforç que pots haver fet per desenvolupar el país quedi en mans d'un altre. Però si entenem que al final no guanya el que controla al país sinó el que ha fet millors inversions entendrem la filosofia de fons del jocs.
El joc és completament estratègic i només hi ha el component de sort del repartiment inicial de països, però podríem dir que és despreciable. El fet de que siguis completament tu l'amo de les teves pròpies decisions m'agrada molt! No hi ha res que em frustri més que quan jugues a un joc amb un component d'atzar elevat i aquest se't gira en contra tot i la teva bona estratègia desenvolupada fins al moment.
Vam gaudir com camells del joc i ja cap al final, quan veus ja per on va la cosa, el joc és molt emocionant. Entenc que és un joc per a jugadors experimentats i que no es pot iniciar ningú amb ell. Les partides són llargues (unes 3 hores) i això si no estàs molt ficat en el món no ho aguantes (explicació + partida). Això si, si us agrada molt jugar, no podeu deixar de provar-lo! |
Autor/a del comentari: Miki -
Data: 12/05/2008
Vaig participa a aquesta primera partida i em va semblar un joc boníssim, però crec que tot just en vam gratar la superfície. Fins que no juguem una mica més no aconseguiré venjar... entendre'l del tot, vull dir. És un joc molt treballat, molt equilibrat i amb el que t'hi has de trencar el cap. Molt àgil malgrat la seva durada (objectiva, perquè subjectivament passa en un sorpir). M'agradaria destacar la seva originalitat, no s'assembla a res que hagi jugat abans. |
|