xelu.net
 
assaig (12)
:: Adéu a la universitat (0 comentaris)
:: Dante y su obra (0 comentaris)
:: El harén en Occidente (0 comentaris)
:: El món d'Homer (0 comentaris)
:: Europa (0 comentaris)
:: La batalla por el vino y e (1 comentaris)
:: La maternitat d'Elna (0 comentaris)
:: Naked Wine (2 comentaris)
:: Pelegrinatge al Kailasa i (0 comentaris)
:: The Spanish Civil War: Rea (0 comentaris)
:: Tota la veritat sobre Plat (0 comentaris)
:: Un Tramvia Anomenat Text (0 comentaris)
club de lectura (10)
còmic (5)
literatura juvenil (25)
novel·la (167)
 
top 10 visites llibres
:: Aiguafang (226713 visites)
:: Una columna de fuego (226392 visites)
:: Lord of the Flies (225635 visites)
:: 20th Century Boys (225572 visites)
:: Tot el que podríem haver (225571 visites)
:: El món d'Homer (225561 visites)
:: The Hunger Games (Els Jocs (225558 visites)
:: Stardust (225552 visites)
:: Graceling (Graceling. Ed. (225552 visites)
:: Tres metros sobre el cielo (225531 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> àgora 2.0 >> llibres (219 llibres disponibles) >> La batalla por el vino y el amor
: | | | | | | | |

La batalla por el vino y el amor

Autor/a del llibre: Alice Feiring

19/12/2010
Autor/a de l'aportació:
Joan Trabal

Aquest llibre ha rebut 225327 visites

La batalla por el vino y el amor
sinòpsis
biografia de Alice Feiring
opinió
Afegir comentari afegir un comentari
els vostres comentaris (1 comentaris)
l'últim per llegir

sinòpsis
Extret de la seva editorial:

Para muchos enólogos, si hay un crítico temido y venerado en el mundo, ése es Robert Parker, famoso por instituir un sistema de puntos para calificar los vinos. Obtener una alta puntuación en esta escala aumenta siempre las ventas, por lo que muchos viticultores han orientado la producción de sus vinos según los gustos de este crítico. Cada vez más «estandarizado», ya sea blanco o tinto, del Viejo o del Nuevo Mundo, el vino está perdiendo cualidades distintivas debido a los excesos de taninos y a otras manipulaciones supuestamente vanguardistas que los convierten en auténticas «bombas frutales».

La periodista y enóloga Alice Feiring se atreve a desafiar al todopoderoso crítico y defiende en este libro una vuelta a la autenticidad, la naturalidad y la sensatez en la elaboración; parte así en busca de sabores suficientemente matizados, de vinos que nos hablen de su tierra –del terroir–, de la gente que los ha elaborado; vinos que nos cuenten su propia historia y nos abran su alma.

Esta obra es además un delicioso relato de las divertidas andanzas de la autora para descubrir los viñedos más cotizados de La Rioja, el Piamonte, la Champaña o Borgoña, entrevistarse con viticultores artesanales, participar en catas, comprobar la lamentable extensión de la «parkerización» y también, ¿por qué no?, tratar de encontrar algún amante que sepa apreciar junto a ella el sublime placer de un buen caldo.

biografia de Alice Feiring
Segons els seus editors en castellà:
Alice Feiring, periodista y escritora, nació en Nueva York. Columnista de la sección vino/viajes de la revista Time, ha colaborado asimismo en publicaciones tan prestigiosas como The New York Times, New York Magazine, Los Angeles Times o Forbes Traveller. La revista Food and Wine ha considerado su blog «In Vino Veritas» uno de los siete más importantes en su género. Alice Feiring ha merecido, entre otros, el premio de la Fundación James Beard.


Segons ella mateixa:
Having survived a Long Island élevage I ended up a wine writer. Like many others before me, I started out on Carmel Extra Sweet, segued to Lancers and then hit the harder, better, truer stuff. My wine writing career was accidental. My wine education is wholly alternative. I was studying for a Masters in Dance Therapy in Cambridge. My roommate was seriously into wine and we had weekly tastings. My method was to super-taste my way through the line-up so I could spend the evening with the wine I liked best before anyone else got there. A few years down the pike, I knew something about wine and there was no going back and my soapbox has become the people and the wines of vin nature.

There's been a few book,s but the first one I could call my own was The Battle for Love and Wine (Harcourt). The next one up in 2011 is Naked Wine (Perseus Books).

I've been published in most of the glossies in this country as well as the New York Times. A James Beard award was mine for a wine piece I wrote for the New York Times business section on the many ways wine can be manipulated. When I'm not on the road, or doing something involved with wine (which by the way, has invaded my dream life), I am working on my personal writing, and probably sitting in the corner rereading Letting Go or Hudson River Bracketed, trying to learn how to play the melodeon and dreaming about a cellar full of Domaine Romanée Conti. Or at least a bottle or three.

Pàgina personal Alice Feiring

Wine Spectator

Wine Spectator llista millors vins 2010

Pàgina personal de Robert Parker


opinió
El llibre d’Alice Feiring és un interessant assaig sobre algunes de les qüestions que actualment afecten més al món del vi com són una mena de globalització dels gustos que, segon l’opinió de Feiring, ve motivada —o almenys promoguda— pel prestigiós crític Robert Parker i, en menor mesura, per altres crítics o revistes especialitzades com el Wine Spectator. Segons pensa l’autora, aquestes persones han aconseguit dominar fins a tal punt el sector amb les seves crítiques que els elaboradors de vi han optat per fer els seus productes no segons les vinificacions tradicionals de la seva zona, sinó que han buscat la manera de fer un vi que agradi als crítics a fi efecte de rebre un alta puntuació que augmenti les seves vendes. Com que el gust d’aquests, i sobretot de Parker, són vins generosos, alcohòlics, dolços, molt vellutats, carregats de fruita (sobretot mora i cirera) i aromes de vainilla i algun torrat procedent de les criances en barriques petites de rou nou, la major part dels vins que trobem en el mercat tenen aquestes característiques. Això ha derivat en una estandardització del gust del vi que fa que aquests no expressin de cap manera la seva procedència. Feiring, pel seu costat, ha decidir emprendre una croada contra aquesta estandardització de l’espectre gustatiu del vi. La seva visió del vi és que aquest ha d’expressar el terroir del qual prové, que els vins han d’estar connectats amb la cultura de la qual provenen i expressar tot això d’una forma honesta i autèntica. Aquest gust seu particular per l’autenticitat i la singularitat està molt allunyat del de Parker, ja que ella prefereix vins àcids, francs, sense interferència de la fusta i amb tonalitats més subtils que poden anar dels cuirs al tabac.

El llibre, doncs, podria semblar d’antuvi un assaig molt seriós sobre l’estat actual del món del vi i, tanmateix, Feiring ens demostra un bon domini de la narrativa alleugerint l’estructura de l’obra amb anècdotes i vivències personals de manera que, al final, el llibre es troba a cavall entre l’assaig i el llibre de memòries. Destaca la gran ironia que destil•la el llibre pels seus quatre costats i l’estructura que li dóna que consisteix en una quest, una recerca. Així, l’autora viatjarà per EEUU, França, Itàlia i Espanya a la recerca dels vins que ella anomena autèntics, i parlarà amb persones que comparteixen amb ella la passió per aquest tipus de vins, així com persones que elaboren vins parkeritzats o esperpentitzats, que vénen a ser aquells vins elaborats per agradar a la crítica. En el seu periple ens descobrirà algunes de les coses que ella considera barbaritats en l’elaboració d’un vi per aconseguir que sigui sempre igual independentment de la collita, o per fer-los ostentar característiques que no són pròpies del lloc on s’elabora. Així, Feiring, mitjançant anècdotes i vivències, ens introduirà en el món de la utilització dels llevats, la microoxigenació, la recollida tardana, l’ús de fertilitzants químics, la maceració en fred i l’osmosi inversa, que segons la seva opinió fan que els vins perdin la seva ànima i es converteixin en mers productes químics de gust predeterminat. Amb totes aquestes tècniques Feiring revela com es manipula el vi per evitar la incertesa de cada collita, per aconseguir el mateix gust any rere any i fins i tot per determinar d’antuvi el gust d’un vi, independentment del lloc on s’origina el raïm. Tanmateix, però, el llibre de Feiring vol destil•lar esperança i per això ens mostrarà vinicultors que ella considera honestos. Això no obstant, el que sorprèn més al lector són les zones defenestrades per culpa de l’ús de la química —destaca pel panorama desolador que ens pinta la zona de Xampanya, a França— i l’existència de zones en transformació negativa, com la Rioja, que segons ella estan perdent la identitat, el que les feia úniques. Per sort Feiring sempre trobarà algun defensor de la tradició i del savoir faire ancestral, com les bodegues López de Heredia, els artífex d’autèntiques meravelles com el Viña Tondonia.

Ens trobem, doncs, davant d’un llibre molt recomanable per aprendre més del fascinant món del vi, i per ajudar-nos a prendre posicions davant d’una globalització i mercantilització que ha tocat tots els aspectes del vida humana. Feiring ens mostra una faceta més de l’eterna lluita entre tradició i modernitat i, si bé la seva opinió pot ser molt qüestionable, el que és innegable és que el toc d’atenció que ens fa sobre la globalització i la banalització que l’acompanya en tot allò que toca és de molt interès. L’anàlisi d’un vi és un repte per als sentits i per al llenguatge. Si anorreem cada vegada més tot allò que suposa un esforç, si menystenim la riquesa de la dificultat, si abandonem el repte intel•lectual i sensorial, si reduïm cada cop més el vocabulari, si estandarditzem tot allò que és únic, a què ens reduirem? Feiring ens planta davant dels nassos una mostra fefaent que si el món es regeix només pel mer interès econòmic, si l’únic motor del progrés humà és el progrés material, si només compta guanyar més a qualsevol preu, arrisquem la identitat i ens condemnem a la simplificació i a la banalització de tot allò que ens han permès arribar a ser el que som i que ens agrada ser.
Afegir comentari afegir un comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
els vostres comentaris (1 comentaris)
Autor/a del comentari: Imma C. - Data: 04/01/2011

Me l´apunto. Tot un món el del vi, dir que a Catalunya hi ha tota una sèrie de vinyes petites que fan una feina per amor a l´art, p.e el Celler Serrat de Montsoriu, a la Selva.

M´imagino que t´agrada del món del vi, per triar la lectura La batalla por el vino y el amor.

l'últim per llegir
Una columna de fuego
Una columna de fuego
Les Cròniques del Déu Coix
Les Cròniques del Déu Coix
Una família fora de sèrie
Una família fora de sèrie
Joyland
Joyland
El papiro de Saqqara
El papiro de Saqqara
El club Dumas
El club Dumas
El invierno del mundo
El invierno del mundo
Basura
Basura
Victus (La Campana, 2012)
Victus (La Campana, 2012)
El confident dels reis
El confident dels reis
   
 
(c) 2007-2024 logo xelu.net | : 15/09/2024 | Facebook | Instagram BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.