Començarem l’excursió a Tavertet, on deixarem el cotxe. Després de la font del poble on també hi ha el safareig antic, a mà esquerra hi ha un rètol que indica “Sant Corneli”, seguirem a questa pista de terra, fins arribar a una casa restaurada “Mas Novelles”, a la dreta trobarem el rètol del camí de Sant Corneli, agafarem aquest camí, al cap d’uns 20 minuts hi ha uns fils que serveixen de tanca, a mà esquerra, hi ha la drecera, està indicat, que porta a Sant Corneli. En uns 20 minuts hi arribarem. Aquesta ermita és molt bonica, amb un porxo i un dolmen al cantó nord, mig ensorrat, lloc bonic per esmorzar. Aquesta ermita va ser construïda a 1717, sobre d’una altra del segle XII. (A la paret de l’ermita hi ha una placa que agraeix la dedicació d’un home, que fa 13 anys va morir, que durant molts anys va tenir cura de l’ermita i dels seus entorns, a partir de la seva mort segons quins camins i indrets han estat abandonats. Jo en soc testimoni de com estava tot arreglat amb molta cura, semblava un jardí, sobretot pel cantó de can Tonigros i La Cau)
Aquí hi ha rètols que indiquen la “Font de la Bena”, hem de seguir aquestes senyals, sempre carenejant, després d’un camí empedrat hi ha una carretera a l’esquerra, no agafar-la que aniríem a Can Tonigros, hem d’anar al collet que es veu al fons. Quan ja som al fons de la vall hi ha un revolt a la dreta, no agafar-lo, tot i que també aniríem en bona direcció, aquest camí passa per sota, és més bonic anar per la carena. En aquest revolt a l’esquerra es veu un camí humit que porta fins al coll del “Grau del Perer”, és on hi ha la “font de la Bena”, la font no existeix hi ha un dipòsit a la dreta que en deu agafar l’aigua.
En el coll del “Grau del Perer” hem de seguir a la dreta, per la carena. Aquí gaudirem d’una bona vista tant per una banda com per una altra, i que tindrem mentre anirem per la carena, a l’esquerra veurem la gran esplanada de la casa i granges de Rajols i la carretera que porta a Rupit, continuem carenejant fins que trobem un rètol que indica “Coll de Rajols”. Aquí si volem visitar les “Fosses o tombes antropomorfes”, cal situar-nos, ja que no estan indicades, sense presses i d’esquena al rètol baixar avall uns cinquanta metres de desnivell, inclinant-nos en diagonal una mica a l’esquerra, s’han d’esquivar arbres i bardisses, al mig del bosc hi ha unes grans roques i sobre una d’elles hi ha aquestes fosses. Per més orientació, si continuem per la carena uns 100 metres lineals, trobarem un camí herbat a la dreta, on a poca distància hi ha una menjadora per les vaques, seguim aquest camí i un cop passada la menjadora ens dirigim una mica a la dreta fins a trobar les pedres. Amb aquests dos punts de referència us serà més fàcil per localitzar-les i trobar-les.
Tornem a la carena i després de passar el petit “Puig de Cortils” que deixem a la dreta, hem d’estar alerta si volem anar a la “Baume dels Cortils”. Aquesta baume es troba de seguida a l’esquerra del camí, sota un roure molt gros, ja veureu que al costat d’una gran roca hi ha un caminet esmolat, és allà sota mateix, diuen que antigament havia estat habitada.
Tornem al camí i llavors d’una petita pujadeta, trobarem un rètol qie indica “la Roca Llarga”, és una roca que surt sobre el “Pla Boixer”, alerta si es va amb criatures ja que queda sortida sobre la cinglera sense cap protecció.
Continuem carenejant i per orientar-nos, al fons veurem un molí de vent que està situat sobre la casa de “l’Avenc”, no hem d’anar fins aquest molí, hem de passar per sota, seguint un camí ample fins arribar a la casa de l’Avenc. Un cop aquí agafem la carretera que porta a Tavertet, una mitja hora.
Si es vol escurçar el camí es pot deixar un cotxe aquí a l’Avenc i anar a buscar els altres cotxes a Tavertet. De fet, a peu no es fa gens llarg, ja que la vista sobre la Vall de Sau és esplèndida. |