xelu.net
 
assaig (12)
club de lectura (10)
:: Adolf (10 comentaris)
:: El Juego de Ender (8 comentaris)
:: El nombre del viento (22 comentaris)
:: L'elegància de l'eriçó (15 comentaris)
:: L'illa del tresor (23 comentaris)
:: La nit porpra (8 comentaris)
:: Les amnèsies de Déu (26 comentaris)
:: Mil sols esplèndids (13 comentaris)
:: The given day (Cualquier o (7 comentaris)
:: Tot el que podríem haver (25 comentaris)
còmic (5)
literatura juvenil (25)
novel·la (167)
 
top 10 visites llibres
:: Una columna de fuego (224237 visites)
:: The Hunger Games (Els Jocs (224186 visites)
:: Percy Jackson and the Olym (224183 visites)
:: Un mag de Terramar (224155 visites)
:: Tot el que podríem haver (224155 visites)
:: El noi del pijama de ratll (224123 visites)
:: Mockingjay (Sinsajo; L'Oce (224120 visites)
:: Naked Wine (224106 visites)
:: Dante y su obra (224097 visites)
:: Catching Fire (En Flames, (224097 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> àgora 2.0 >> llibres (219 llibres disponibles) >> Winter in Madrid (Invierno en Madrid)
: | | | | | | | |

Winter in Madrid (Invierno en Madrid)

Autor/a del llibre: C.J. Sansom

27/10/2010
Autor/a de l'aportació:
Miquel Codony

Aquest llibre ha rebut 223784 visites

Winter in Madrid (Invierno en Madrid)
sinòpsis
biografia de C.J. Sansom
opinió
Afegir comentari afegir un comentari
els vostres comentaris (2 comentaris)
l'últim per llegir

sinòpsis
Año 1940. Imparables, los alemanes invanden Europa. Madrid pasa hambre y se ha convertido en un hervidero de espías de todas las potencias mundiales. Harry Brett es un antiguo soldado que conoció la Guerra Civil y quedó traumatizado tras la evacuación de Dunkerque. Ahora trabaja para el servicio secreto británico: debe ganarse la confianza de su antiguo condiscípulo Sandy Forsyth, quién se dedica a negocios turbios en la España del Caudillo. Por el camino, Harry se verá envuelto en un juego muy peligroso y asaltado por amargos recuerdos.

biografia de C.J. Sansom
C. J. Sansom és un escriptor anglès de novel·les de ficcions criminals. La majoria dels seus llibres es desenvolupen a la XVIe segle i el seu personatge principal és l'advocat Matthew Shardlake, que treballa per lord Thomas Cromwell. La seva recent novel·la, Winter in Madrid (Un Hivern a Madrid) és un thriller d'espionatge que es desenvolupa a Espanya en 1940.

Sansom ha seguit els seus estudis a la universitat de Birmingham, on ha obtingut un Bachelor of Arts (Llicència) i un Ph.D. (Doctorat) en Història. Després de múltiples feines, ha decidit de reciclar-se » abandonant la seva feina d'advocat amb la finalitat d'esdevenir escriptor a temps complert.
Les llàgrimes del diable ha guanyat el preu Ellis Peters de la novel·la històrica atorgat per la Crim Writers' Associació l'any 2005 i ser finalista del mateix premi per la seva novel·la Dissolució.No hi ha enllaços per a aquest llibre


opinió
Aquesta novel·la és mediocre i agredolça en molts sentits, tot i que la seva lectura resulta interesant des d'un punt de vista de recreació històrica i és capaç d'absorbir al lector a força de pura ambientació. Tinc dubtes, però, que un cop acabada la seva lectura deixi un pòsit més enllà d'aquesta ambientació. Jo, al menys, només recordaré amb carinyo a dos personatges secundaris de la novel·la i la trama... bé, la trama és tan senzilla que no costarà gaire recordar-la...

El que destaca en primera instància és la qualitat de l'ambientació. És molt detallada i realment et situa al mig del setge a Madrid durant la Guerra Civil i durant els primers anys de la posguerra. La mirada documental del llibre a la manera de viure dels Madrilenys posa sovint els pels de punta i el fet que els protagonistes principals de la novel·la siguin estrangers (concretament, britànics) imposa una distància que ressona amb la distància (aquesta vegada cronològica) que tenim nosaltres com a lectors. En aquest sentit, la novel·la és excel·lent i a còpia de crònica documental i psicològica la història funcions realment bé.

La secció argumental, en canvi, està una mica desprovista. Per ser una novel·la d'espies "thriller", el que es diu "Thriller", més aviat poc... Sobretot a la primera part del llibre, el constant canvi de situació cronològica de la narració, que aprofita qualsevol oportunitat per enviar-nos al passat dels protagonistes per a explicar-nos amb tot luxe de detalls qualsevol petit incident que pugui tenir la més remota influència sobre el més diminut trasbals emocional que tinguin els personatges, perjudica molt el ritme de la narració i no és fins que comencen a confluïr els fils argumentals que la història comença a funcionar de veritat. Novel·les com aquestes deuen fer que Hemingway es remogui a la seva tomba...

Val a dir que la segona meitat del llibre guanya en emoció i és una lectura més agraïda, però tot i així el ritme de la novel·la està ple de sotracs. Alguns dels esdeveniments són massa previssibles. Succeeix una mica el que va explicar algú ("¡Toma cita cualificada!": si al principi d'una novel·la es descriu una pistola, és molt probable que aquesta pistola acabi sent disparada. Això no treu que quan es fan realitat els moments que, com a lector, havíem pronosticat, aquests siguin satisfactoris. I de fet són aquests petits clímax que trobem en el desenllaç de la novel·la els únics moments amb una mica d'energia narrativa, tot i que arriben tard i amb poca intensitat. I el pitjor, considero, és la destrempada poscoïtal que suposa l'epíleg del llibre. I a veure, no em malinterpreteu: l'epíleg és realista i versemblant. Planteja el que passaria, probablement, a la vida real amb uns protagonistes com els d'aquest llibre, però... que voleu que us digui? A aquelles alçades de la pel·lícula gairebé preferia el final més sobtat que es produeix abans de l'epíleg. Crec que l'autor, aqui i en més llocs del llibre, ha pecat d'exhaustivitat. Un escriptor ha de saber fer, al menys, dos coses: explicar el que imagina i imaginar el que calla. En C.J. Sansom, em sembla, és incapaç de deixar res per dir i això fa que la novel·la sigui una mica massa feixuga com per que la trama que té la faci avançar.

Si us interesa el període històric, doncs, no deixeu de llegir aquest llibre. Si el que busqueu és una bona novel·la, però, amb mèrit literari, personatges interesants i una trama una mica complexa... bé, busqueu en un altre lloc.

Li poso 2 de les 5 estrelletes d'Anobii.

P.S. A títol d'anècdota: Suposo que en l'edició en castellà no deu passar, però a l'edició anglesa se suposa, evidentment, que tothom parla en castellà. Per a crear aquesta il·lusió l'autor recorre a inserir expresions en castellà al mig dels diàlegs, però és evident que això no ho ha corregit ningú amb una mínima idea d'Espanyol! És com el vídeo aquell que corre pel Youtube, de MacGyver i els vascos...
Afegir comentari afegir un comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
els vostres comentaris (2 comentaris)
Autor/a del comentari: Miki - Data: 28/10/2010

No està de més assenyalar, però, que em sembla que la meva opinió sobre el llibre és minoritària... crec que a tu no t'agradaria, però. I el del Tiempo Entre Costuras? Mmmm... no les tinc totes, tampoc!
Autor/a del comentari: Xevi - Data: 28/10/2010

Després d'això i tenint El tiempo entre costuras a l'estanteria (pel que em vas dir similar a aquest en context històric) crec que llegiré aquest últim i Winter in Madrid quedarà oblidat pels temps dels temps.

l'últim per llegir
Una columna de fuego
Una columna de fuego
Les Cròniques del Déu Coix
Les Cròniques del Déu Coix
Una família fora de sèrie
Una família fora de sèrie
Joyland
Joyland
El papiro de Saqqara
El papiro de Saqqara
El club Dumas
El club Dumas
El invierno del mundo
El invierno del mundo
Basura
Basura
Victus (La Campana, 2012)
Victus (La Campana, 2012)
El confident dels reis
El confident dels reis
   
 
(c) 2007-2024 logo xelu.net | : 23/06/2024 | Facebook | Instagram BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.