xelu.net
 
assaig (12)
club de lectura (10)
:: Adolf (10 comentaris)
:: El Juego de Ender (8 comentaris)
:: El nombre del viento (22 comentaris)
:: L'elegància de l'eriçó (15 comentaris)
:: L'illa del tresor (23 comentaris)
:: La nit porpra (8 comentaris)
:: Les amnèsies de Déu (26 comentaris)
:: Mil sols esplèndids (13 comentaris)
:: The given day (Cualquier o (7 comentaris)
:: Tot el que podríem haver (25 comentaris)
còmic (5)
literatura juvenil (25)
novel·la (167)
 
top 10 visites llibres
:: Els Castellans (L'Avenç, (73793 visites)
:: L'Any de la Plaga (La Magr (73773 visites)
:: Joyland (73765 visites)
:: Blood Rites (Dresden Files (73765 visites)
:: La mecànica del cor (73764 visites)
:: El símbol perdut (73764 visites)
:: El món d'Homer (73762 visites)
:: The Wise Man's Fear (The K (73762 visites)
:: Le miroir d'Aimengart (73762 visites)
:: El castell de vidre (73761 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> àgora 2.0 >> llibres (219 llibres disponibles) >> Blaze
àgora 2.0: cuina | jocs | llibres | música | cinema i tv | teatre | materials | rutes | fòrum | qui és qui?
Blaze

Autor/a del llibre: Richard Bachman (Stephen King)

08/04/2009
Autor/a de l'aportació:
Xevi Vilardell Bascompte

Aquest llibre ha rebut 73748 visites

Blaze
opinió
enllaços
Afegir comentari afegir un comentari
els vostres comentaris (0 comentaris)
l'últim per llegir
PARTICIPA A XELU.NET


enllaços

>> Blaze a la Wikipedia (anglès)
>> Web oficial de l'autor


opinió
Stephen King va escriure durant uns anys sota el pseudònim de Richard Bachman. Algunes novel·les destacades van ser La mitad oscura, Posesión i ara ens trobem amb Blaze. Tal com diu el mateix Stephen King, Richard Bachman no venia gaires novel·les. Suposo que per aquest fet o per un esgotament del projecte, Bachman morí d'un càncer de pseudònim l'any 1985.

Stephen King no deixa de sorprendre'm mai i és que en la introducció que fa al llibre recomana al lector no tirar el tiquet de compra sense abans saber que el que té a les mans és una novel·la de bagul revisada, però no deixa de ser això en essència. No deixa tampoc d'advertir-nos que el primer cop que la va treure del calaix i la va tornar a començar a llegir la va haver de deixar per dolenta. La segons vegada, li venien atacs de riure i tampoc la va poder acabar de llegir. És en el segle XXI que l'ha recuperat finalment, l'ha revisat i ara la publica. Després d'aquest introducció jo ja estava remolant, ja que sóc un dels que ja havia llençat el tiquet de compra (és més, era un regal de reis i evidentment ja no sóc a temps de tornar-lo). Però jo, com a bon fan de l'Esteve, vaig decidir tirar endavant i que passés el que passés (total, dintre del que cap, és un llibre curt per tractar-se de qui es tracta).

L'argument és interessant. Blaze i George són uns estafadors que sobreviuen a costa de la bona fe de l'altre gent. El que passa que en aquest món o fas un gran cop o et passes la vida entrant i sortint de la presó. El cervell de l'equip és en George, podem dir que en Blaze té certes dificultats per ordenar els seus pensaments (és un noi de poques llums). George, per tant, en el seu ànim de retirar-se a un lloc càlid gràcies a un gran cop, idea el segrest d'un nadó d'una família rica i la conseqüent demanda d'un rescat ràpid d'un milió de dòlars. El pla ja està molt el·laborat quan George mor. Davant d'aquest greu inconvenient, Blaze no s'arruga i decideix tirar endavant el segrest.

Primer de tot cal aclarir que tot i que el fons de les novel·les de Bachman en relació amb King és completament diferent, són històries molt més reals, sense patinades o anades de l'olla importants, si que és cert que la prosa, la manera d'escriure, és completament idèntica al meu entendre. I és això el que fa gran els seus llibres, la manera d'explicar les coses, sense embuts, amb detalls reals, amb noms i cognoms, cosa que fa que t'integris molt més bé a la història. Algú retraurà que això ho fa per amagar una manca de profunditat en els seus personatges i per omplir de palla les seves històries. No dic que en certs casos tingui raó, però a mi és una manera d'escriure que em fascina. Aclarit això, dir que Blaze m'ha agradat i molt! Com a argument és completament diferent a tot el que ha fet fins ara (i mira que n'he llegit de coses seves...). La història enganxa, el llibre té ritme i el resultat global és molt consistent. Mirat amb perspectiva, la introducció del llibre és més una manera de curar-se en salut tenint en compte d'on ve el llibre que una altra cosa. Crec que és molt millor que alguns llibres seus que ha publicat amb tota la intenció.

A més és un llibre que pot agradar a tot tipus de públic i això venint de l'Stephen King és un gran què. Sempre m'ha costat molt de recomanar ja que entenc que és un autor especial i s'ha d'estar predisposat a les seves patinades espectaculars en l'últim quart de tots els seus llibres (aproximadament). Aquí no ens trobem res d'això. Ens trobem una història on per primer cop a la meva vida el dolent teòric (en Blaze) és un personatge super empàtic que segresta un nen i a sobre li agafa a ell la síndrome d'Estocolm. Al final del llibre tens un garbuix mental per intentar posicionar-te un un dels bàndols, desdibuixant d'aquesta manera la dicotomia estandaritzada de bo i dolent. aquí és difícil establir o etiquetar els personatges en un o altre sentit.

Baze és un llibre gran i us el recomano! I a més bé amb una història de regal, Memoria, que tampoc està gens malament. I per qui pugui pensar que l'autor només volia perpetuar la seva carrera editant coses que tenia en un calaix empolsegat, dir que en aquest cas tots els beneficis que n'obtingui del llibre aniran a parar a The Haven Foundation, una organització que dóna suport als artistes freelance. Em cau bé aquest home!
Afegir comentari afegir un comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
els vostres comentaris (0 comentaris)
Estem esperant els vostres comentaris...

l'últim per llegir
Una columna de fuego
Una columna de fuego
Les Cròniques del Déu Coix
Les Cròniques del Déu Coix
Una família fora de sèrie
Una família fora de sèrie
Joyland
Joyland
El papiro de Saqqara
El papiro de Saqqara
El club Dumas
El club Dumas
El invierno del mundo
El invierno del mundo
Basura
Basura
Victus (La Campana, 2012)
Victus (La Campana, 2012)
El confident dels reis
El confident dels reis
Cincuenta sombras más oscuras
Cincuenta sombras más oscuras
Cincuenta sombras de Grey
Cincuenta sombras de Grey
La canción de los Maories
La canción de los Maories
En el país de la nube blanca
En el país de la nube blanca
Les Ombres Errants
Les Ombres Errants
Dante y su obra
Dante y su obra
Lliures o morts
Lliures o morts
Jo Confesso (Ed. Proa, 2011)
Jo Confesso (Ed. Proa, 2011)
Le miroir d'Aimengart
Le miroir d'Aimengart
El món d'Homer
El món d'Homer
   
 
(c) 2007-2021 logo xelu.net | Última actualització: 12/06/2021 | Facebook | Twitter BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.