xelu.net
 
llistat de temes (22)
:: Cagum el Pare Noel! (4 comentaris)
:: Club de lectura (3r trimes (21 comentaris)
:: Club de lectura (4t trimes (54 comentaris)
:: Club de lectura (abril - m (26 comentaris)
:: Club de lectura (gener - f (31 comentaris)
:: Club de lectura (gener - f (17 comentaris)
:: Club de lectura (juliol - (25 comentaris)
:: Club de lectura (juny - ju (19 comentaris)
:: Club de lectura (març - a (20 comentaris)
:: Club de lectura (octubre - (37 comentaris)
:: Dependència o independèn (15 comentaris)
:: Discussions literàries (34 comentaris)
:: Els Indignats (17 comentaris)
:: Els valors (46 comentaris)
:: FaceBook, la nova manera m (11 comentaris)
:: Integració a través de l (13 comentaris)
:: L'educació està fatal? O (6 comentaris)
:: Lost (Perdidos): (87 comentaris)
:: No tindràs casa en la put (6 comentaris)
:: Progrés i sostenibilitat (61 comentaris)
:: Violència de gènere (6 comentaris)
:: Windows Vista? XP? Línux? (23 comentaris)
 
top 10 visites fòrum
:: Windows Vista? XP? Línux? (132222 visites)
:: Club de lectura (abril - m (113592 visites)
:: Lost (Perdidos): (109480 visites)
:: Els Indignats (101865 visites)
:: Els valors (99683 visites)
:: Club de lectura (4t trimes (99395 visites)
:: Cagum el Pare Noel! (95929 visites)
:: FaceBook, la nova manera m (95110 visites)
:: Dependència o independèn (94557 visites)
:: Discussions literàries (94419 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> àgora 2.0 >> fòrum >> (22 temes disponibles)
: | | | | | | | |
Violència de gènere
22/11/2007 - Xevi Vilardell Bascompte
Aquest tema ha rebut 92754 visites
Violència de gènere
comentari inicial
Afegir comentari afegir comentari
els vostres comentaris (6 comentaris)
PARTICIPA A XELU.NET
comentari inicial
Voldria obrir aquest debat, que segur que no s'acaba mai, amb una notícia apareguda en El Periodico sobre un programa caspós d'Antena 3 anomenat El diario de Patricia:

El Poder Judicial señala por una muerte a El diario de Patricia

Antena 3 TV recibió ayer un aluvión de varapalos por intentar en su programa El diario de Patricia una reconciliación que acabó con la muerte de la mujer a manos de su expareja. La indignación llegó a tal extremo que la presidenta del Observatorio de la Mujer del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), Montserrat Comas, aseguró que el magacín podría haber incurrido en "responsabilidad civil por daños en el derecho a la imagen y al honor de las personas". Una visión que no comparte Antena 3, que, anoche, consideró "injusto establecer una relación causa-efecto entre el programa y esta muerte", la cual condena. En un comunicado también asegura haber cumplido "todas las medidas de control que permite la ley".

El miércoles de la semana pasada, un joven alicantino apareció en El diario de Patricia para pedirle a su ex, de rodillas y casi con lágrimas, que volviera con él y que se casaran. "Solo hay una vida y yo quiero vivirla contigo", le dijo. La joven rusa de 30 años, sorprendida, le contestó con un "no" aplaudido por el público. Cinco días después, moría en un hospital de Alicante tras recibir varias puñaladas de su exnovio.

Pero lo peor para Antena 3 vino luego, cuando se supo que, 20 días antes, el joven fue condenado por malos tratos a 11 meses de prisión y dos años de alejamiento, sentencia que aún no se le había notificado. La víctima renunció durante el proceso a una orden de protección.

Comas subrayó que "no existe ningún tipo de responsabilidad del programa ni de la cadena en el crimen", aunque matizó que podría haber responsabilidad civil "si se confirma que no existía consentimiento de la mujer" y que desconocía "a lo que se iba a enfrentar". La fiscal especial contra la violencia sobre la mujer, María Soledad Cazorla, quien calificó de "grotesco y muy triste" que la joven acudiera a un programa "sin saber de qué se trataba ni ante quién se enfrentaba". El juez dictó ayer prisión incondicional para el presunto homicida.
Afegir comentari afegir comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
els vostres comentaris (6 comentaris)

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 23/11/2007

Crec sincerament que la culpa no és del programa de la Patricia aquesta. Tampoc és culpa dels bars els casos de cirrosis del país, o dels estanquers que hi hagi gent que es mori fumant. Però en el cas que ens ocupa penso que tot hi ajuda i evidentment no és el mateix que el tio li demani en privat si vol tornar amb ell que ho faci davant de centenars de milers d'espectadors. A nivell psicològic ha de cascar molt més. Que igual el desenllaç hauria set el mateix? Potser si. Però no ens justifiquem amb això per seguir jugant amb la vida de la gent. La lacra d'aquest problema és la gent que no hi té res el cap. I això si, que no sé com es pot solucionar...

Autor/a del comentari: Montse - Data: 22/11/2007

Estic d'acord amb el blog que ha proposat en miqui en un aspecte. El programa no té pas la culpa de l'assassinat. Però si que crec que se li pot demanar responsabilitats civils, no només en aquest cas, segurament se li podrien demanar en molts altres casos semblants però que, de moment, no han acabat en assassinat.

El problema no és si la culpa la té el programa o si s'ha de xapar. Això és còmode i és un debat estèril. És un tema més de fons: perquè existeixen aquests programes? i com es controlen? Perquè si poden ser perjudicials per la societat ho són des del principi.

Antena 3 ha explicat que la dona abans d'anar al programa va respondre un qüestionari on se li demanava si havia estat victima de maltractaments i si tenia alguna causa judicial pendent. Com que la dona va dir que no, tot i que l'home si que va dir que era molt gelós, doncs no hi ha problema. Bonica manera de treure's de sobre la responsabilitat i el codi ètic, peruqè tothom amb dos dits de front sap que una dona maltractada no li agrada anar-ho esbombant, i menys que pugui sortir a la tele, perquè la dona no sabia a què anava. Això si, de jugar amb el somni de tothom de ser famós, ni que sigui per un dia, en saben molt.

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 22/11/2007

El Periodico acaba de publicar aquesta notícia en la seva secció de societat. És interessant per complementar el tema que aquí s'està debatent.

L'Observatori de la Dona del CGPJ demana als mitjans que "no facin publicitat als maltractadors"

La presidenta de l'Observatori de la Dona del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Montserrat Comas, ha demanat avui als mitjans de comunicació que "no facin publicitat als maltractadors" i els ha exigit que exerceixin "un deure de diligència" per lluitar contra la violència domèstica.

Comas ha instat en especial les empreses i els periodistes de l'àmbit del cor a complir al peu de la lletra els codis d'autoregulació per evitar situacions com la que es va viure a Antena 3, quan un home denunciat per maltractaments va demanar a la seva exparella, en el programa El diario de Patricia, que es casés amb ell. La noia el va rebutjar, i quatre dies després el jove desairat la va assassinar a punyalades.

Tasca del periodista

"Al periodista se li ha d'exigir un deure de diligència perquè abans d'exhibir conflictes personals s'asseguri que darrere no hi ha una situació de violència contra les dones. No es pot donar publicitat a un maltractador", ha dit Comas. Segons ella, en aquesta ocasió s'han vulnerat els codis d'autoregulació, ja que la víctima no va donar el seu consentiment a la trobada amb el seu exnòvio a la televisió.

Per la responsable de l'Observatori de la Dona del CGPJ, el límit dels programes del cor es troba justament en la ventilació de qüestions personals que afecten tant els drets a la intimitat com la imatge i en el consentiment de les dues parts.

Comas ha alertat que, sense aquest consentiment, el programa d'Antena 3 podria incórrer en una irresponsabilitat civil "per danys en el dret a la imatge i l'honor de les persones", que podrien reclamar els hereus de la víctima. No obstant, la jurista creu que no es pot establir una relació directa o indirecta entre l'emissió del programa i la mort de la noia "perquè l'únic responsable és el criminal".

Autor/a del comentari: Miki - Data: 22/11/2007

El més fàcil és seguir el link:

http://blogs.elpais.com/espoiler/2007/11/socipatas-en-el.html

En fi, que crec que té raó.

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 22/11/2007

La meva opinió és que programes estil El diario de Patricia i el Tomate i companyia, no ajuden de cap manera a solucionar el tema de la violència de gènere. Pretendre fer un espectacle d'un tema tan seriós i a sobre guanyar-hi diners/audiència ho trobo lamentable, d'una poca ètica professional i personal increïble i que, perquè no, hauria de ser un delicte!

Autor/a del comentari: Xevi - Data: 22/11/2007

Afegeixo també una ressenya d'un blog que m'ha fet arribar en Miki. La frase final no té desperdici!

Cinefilia by Listo Entertainment
Ya no saben qué hacer para conseguir audiencia. Lo último ha sido urdir un reencuentro de una parejita a pesar de que a) ella no quería verle a él ni en pintura y b) él tenía una orden judicial de alejamiento... Luego el señor se siente despechado y, en lugar de matar a Patricia, apuñala brutalmente a su pobre ex. La Federación de Mujeres Separadas y Divorciadas exige a Atenta 3 que pida perdón por su frivolidad y su falta de responsabilidad. Telespectadores Asociados de Cataluña pide la retirada del programa. Nosotros pedimos la retirada de Antena 3. Los accionistas piden más champán y celebran unos audímetros a punto de explotar.

Club de lectura (juliol - agost - setembre 2011)
Club de lectura (juliol - agost - setembre 2011)
Els Indignats
Els Indignats
Club de lectura (abril - maig - juny 2011)
Club de lectura (abril - maig - juny 2011)
Club de lectura (gener - febrer - març 2011)
Club de lectura (gener - febrer - març 2011)
Club de lectura (octubre - novembre - desembre 2010)
Club de lectura (octubre - novembre - desembre 2010)
Club de lectura (juny - juliol - agost 2010)
Club de lectura (juny - juliol - agost 2010)
Club de lectura (març - abril - maig 2010)
Club de lectura (març - abril - maig 2010)
Club de lectura (gener - febrer 2010)
Club de lectura (gener - febrer 2010)
Club de lectura (4t trimestre del 2009)
Club de lectura (4t trimestre del 2009)
Club de lectura (3r trimestre del 2009)
Club de lectura (3r trimestre del 2009)
Els valors
Els valors
Progrés i sostenibilitat
Progrés i sostenibilitat
Lost (<em>Perdidos</em>): comentem la sèrie
Lost (Perdidos): comentem la sèrie
FaceBook, la nova manera moderna i de moda de perdre el temps
FaceBook, la nova manera moderna i de moda de perdre el temps
Integració a través de la separació
Integració a través de la separació
Discussions literàries
Discussions literàries
L'educació està fatal? O són les famílies?
L'educació està fatal? O són les famílies?
Cagum el Pare Noel!
Cagum el Pare Noel!
Violència de gènere
Violència de gènere
No tindràs casa en la puta vida!
No tindràs casa en la puta vida!
Windows Vista? XP? Línux? Mac OSX?
Windows Vista? XP? Línux? Mac OSX?
Dependència o independència de Catalunya
Dependència o independència de Catalunya
   
 
(c) 2007-2024 logo xelu.net | : 16/04/2024 | Facebook | Instagram BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.