xelu.net
 
acció (10)
animació (pel·lícules) (14)
:: Bee Movie (2 comentaris)
:: Beowulf (0 comentaris)
:: Bolt (1 comentaris)
:: Els Simpson (la pel·lícu (1 comentaris)
:: Horton (0 comentaris)
:: Kung Fu Panda (2 comentaris)
:: Los mundos de Coraline (0 comentaris)
:: Persepolis (1 comentaris)
:: Planet 51 (Planeta 51) (0 comentaris)
:: Ratatouille (0 comentaris)
:: Shrek, felices para siempr (1 comentaris)
:: Tarzán (0 comentaris)
:: Up (4 comentaris)
:: Wall·e (3 comentaris)
animació (sèries) (7)
aventures (5)
comèdia (16)
drama (36)
fantasia (8)
ciència ficció (9)
intriga (3)
juvenil (16)
musical (3)
romàntica (5)
sèries (23)
terror (1)
thriller (7)
 
top 10 visites cinema i tv
:: Harry Potter y las Reliqui (238610 visites)
:: El curioso caso de Benjami (234200 visites)
:: Los juegos del hambre (233940 visites)
:: Perdona si te llamo amor (233871 visites)
:: Stardust (233534 visites)
:: La saga Crepúsculo: Amane (233408 visites)
:: Criatura Perfecta (233375 visites)
:: El ilusionista (233347 visites)
:: Helena de Troya (233346 visites)
:: Harry Potter y el misterio (233321 visites)
 
BitWorks - Disseny web, allotjament web (hosting), disseny gràfic, programació, bases de dades i venda de material informàtic
 
PARTICIPA A XELU.NET
xelu.net >> >> (163 sèries o pel·lícules disponibles) >> Persepolis
: | | | | | | | |

Persepolis
 
01/02/2008
Autor/a de l'aportació:
Miquel Codony
Aquesta pel·lícula/sèrie ha rebut 232669 visites
 
Persepolis
Afegir comentari afegir comentari
(1 comentaris)
enllaços patrocinats
:
Persepolis
:
2007
:
Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud
Separador
Chiara Mastroianni
Catherine Deneuve
Danielle Darrieux
Simon Abkarian
Finalment, ahir vaig trobar un moment i vaig veure Persepolis, de Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud. Persepolis és la versió animada de la novel·la gràfica autobiogràfica homònima creada també per la Marjane Satrapi. La història la infància, l'adolescència i l'entrada a la vida adulta de l'autora, que va crèixer a l'Iran durant els últims anys de la dictadura del Shah Mohammad Reza Pahlevi i va viure la revolució Iraniana de 1979 i els primers anys de la República Islàmica de l'Aiatol·là Khomeini. La història no només transcorre a Teheran, ja que, durant la guerra entre Iran i Iraq, els pares de l'adolescent Marjane la van enviar, per protegir-la, a estudiar al Liceu Francès de Viena, però la seva adaptció va ser més aviat problemàtica i va acabar tornant a Iran.

El primer que m'agradaria dir, abans de fer una crítica més formal de la pel·lícula, és que no puc menys que situar-la entre les millors pel·lícules que he vist aquest any... que tot just comença?... Ok, doncs també us diré que és de les millors pelis del 2007, del 2006, del 2005, etc. Amb un estil de dibuix clavat al de la versió impresa, la major part de la pel·lícula està dibuixada en blanc i negre, reservant el color per les escenes a on se'ns mostra a una Marjane adulta que ha marxat, per segona vegada, de l'Iran. El dibuix és clar i fluïd, amb un estil molt característic del còmic independent Europeu, i té una gran capacitat de transmetre idees i emocions. Amb quatre línies les cares dels personatges són capaces de comunicar un ampli ventall de sentiments, i la narració està salpicada de bellísimes escenes a on es barregen la imaginació i la realitat treient el màxim partit del mitjà utilitzat. Igual que obres com Maus, Watchmen o Berlin, Persepolis és un magnífic exemple de com el llenguatge gràfic (en el sentit de "no d'imatge real") pot util·litzar-se per a explicar històries que amb un mitjà diferent (sigui escrit o sigui filmat) seria impossible. En Vincent Paronnaud, co-director de l'obra, ha aconseguit un estil d'animació amb una personalitat pròpia molt marcada, molt diferent d'altres obres amb una difusió molt més amplia (Pixar, Disney, Ghibli, etc), i que sembla molt adient per a la història que se'ns explica. En quant a la història en sí, ens fa testimonis d'una realitat que coneixem a nivell intel·lectual però que fa pupa quan ens la fan sentir d'aquesta manera. Ens permet entendre, mínimament si més no, el que devia significar créixer sent dona en el moment en que la opressió de les dones va institucionalitzar-se a la societat Iraní. Vivim la desil·lusió que va representar la pujada al poder d'un règim islamista després d'haver aconseguit fer caure la monarquia totalitària del Shah. La frustració de no valer res en comparació amb un home. La por de fer una festa amb amics i amigues i la policia et detingui per fer-ho. La Marjane ha nacut per ser lliure, li agrada la música Heavy occidental, que és venuda d'amagat com si es tractés d'una droga perillosa, li agrada la roba occidental. Res no pot ser pitjor que l'Iran. Quan té l'oportunitat de sortir del seu país, però, comprova que ser un exiliat no és fàcil. Que la cultura occidental és difícil d'entendre i que ser lliure també vol dir tenir la llibertat de fer-se mal. Desenganys amorosos, el rebuig de ser inmigrant, la dificultat d'estar sola a un país que gairebé no entén. La Marjane tornarà derrotada al seu país per trobar que la falta de llibertat del règim és cada vegada més opressiva, i el seu caràcter lluitador es veurà posat a prova.

En fí. Una gran pel·lícula. No us la perdéssiu per res del món.

No hi ha enllaços per a aquesta pel·lícula o sèrie.

Afegir comentari afegir comentari
COMENTARI:
SIGNATURA:
EMAIL: (si vols rebre actualitzacions dels nous comentaris)
   
   
 
   
 
(1 comentaris)
Autor/a del comentari: Xevi - Data: 25/03/2008

Ahir vaig tenir l'oportunitat de veure la pel·lícula. Ja havia llegit els còmics amb anterioritat i em van agradar. Intentaré buscar les coses positives i les negatives en la meva opinió:

ASPECTES POSITIUS:
>> Estic d'acord amb en Miki. El dibuix és senzillament esplèndid i expressiu (mai millor dit). Quan vaig sentir que del còmic en farien una pel·lícula, em va costar molt entendre com ho farien per traslladar a l'animació uns dibuixos tan senzills. Trobo que aquest és un dels punts forts de la pel·lícula ja que s'ha resolt amb molta originalitat i fent servir molts recursos visuals per donar molt més dinamisme a les imatges.
>> M'ha agradat el tractament que en fa d\'un problema tan greu com és el de la repressió de la dona (i de tot un poble) a Iran. Juga a donar un toc d'humor a situacions prou greus. Algú dirà que això no és bo. A mi em va agradar. Ja en tenim prou de dramatisme sensacionalista en els telenotícies. El fet d'abordar problemes greus amb una de sentit de l'humor crec que és positiu si se'n sap fer la lectura adequada (podem caure en la banalització o superficialització del problema).
>> És curiós veure com el jovent d'Iran s'omple de estereotips occidentals i ella, que ho ha pogut provar en pròpia pell, acaba tenint els seus dubtes sobre els valors i costums que aquí prediquem.
>> Finalment, crec que és una pel·lícula plena d'emotivitat i d'emocions i que està feta amb una sensibilitat excepcional!

ASPECTES NEGATIUS:
>> Només n'hi he trobat un i és que crec que el ritme de la pel·lícula decau en certs moments.

Pel·lícula d'animació absolutament recomanable. Ara, no us penseu que aneu a veure un Shrek o similar, s'ha d'estar preparat pel que us vindrà a sobre.

Los juegos del hambre
Los juegos del hambre
La saga Crepúsculo: Amanecer - Part 1
La saga Crepúsculo: Amanecer - Part 1
Harry Potter y las Reliquias de la Muerte II
Harry Potter y las Reliquias de la Muerte II
Lost in Translation
Lost in Translation
Beautiful Girls
Beautiful Girls
La red social
La red social
Harry Potter y las Reliquias de la Muerte: Parte I
Harry Potter y las Reliquias de la Muerte: Parte I
Shrek, felices para siempre (Shrek 4)
Shrek, felices para siempre (Shrek 4)
Perdona si te llamo amor
Perdona si te llamo amor
Eclipse
Eclipse
   
 
(c) 2007-2024 logo xelu.net | : 08/12/2024 | Facebook | Instagram BitWorks

Creative Commons License
Aquesta web i tots els seus continguts
estan sota una llicència Creative Commons.